EU pakt Russische oorlogseconomie aan met ongekend streng sanctiepakket

EU pakt Russische oorlogseconomie aan met ongekend streng sanctiepakket

2025-07-18 buitenland

Brussel, vrijdag, 18 juli 2025.
De Europese Unie heeft vandaag een vernieuwend sanctiepakket tegen Rusland goedgekeurd. Door de olieprijs met 15% te verlagen en 105 olietankers uit de ‘schaduwvloot’ te weren, treft de EU de Russische economie hard. Na weerstand van Slowakije gingen alle EU-landen akkoord. Het pakket moet de Russische oorlogskas verzwakken en de financiering van de oorlog in Oekraïne belemmeren. De sancties raken vitale sectoren zoals energie en bankwezen en maken het Rusland steeds moeilijker om de oorlog te bekostigen.

Nieuw sanctiepakket raakt Russische economie hard

De Europese Unie heeft vandaag een ongekend streng sanctiepakket tegen Rusland goedgekeurd dat rechtstreeks de oorlogseconomie van Moskou raakt. De maatregelen omvatten 15 procent verlaging van de maximumprijs voor Russische olie en een aanmeerverbod voor 105 olietankers uit de Russische ‘schaduwvloot’ [1][2]. De EU-landen zijn unaniem akkoord gegaan, na aanvankelijke weerstand van Slowakije [3]. Het pakket is specifiek ontworpen om de financiering van de oorlog in Oekraïne te verstoren door vitale economische sectoren te treffen [4].

Gerichte aanpak van Russische energiesector

De sancties raken de Russische energiesector op meerdere fronten. Naast de olieprijs-verlaging worden ook transacties met de Nord Stream gaspijpleidingen volledig verboden [5]. Bovendien worden 22 Russische banken afgesloten van het internationale betalingssysteem [6]. De EU-buitenlandchef Kaja Kallas noemt dit ‘een van de strengste sanctiepakketten tot nu toe’ en benadrukt dat de maatregelen erop gericht zijn ‘het hart van de Russische oorlogsmachine’ te raken [7].

Reactie Rusland: ‘Wij zijn immuun’

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov reageerde cynisch en stelde dat Rusland ‘immuniteit heeft opgebouwd’ tegen westerse sancties [8]. Desondanks lopen de economische gevolgen voor Rusland steeds verder op. Momenteel zijn al 321 miljard aan Russische tegoeden bevroren en mist Rusland circa €91 miljard aan export naar de EU [9]. Oekraïens president Volodymyr Zelensky verwelkomde de sancties als ‘essentieel en perfect getimed’ [10].

Bronnen


EU sancties Rusland oorlog