Dodelijke Listeria-uitbraak: Zachte Kaas Verspreidt Gevaar door Europa

Dodelijke Listeria-uitbraak: Zachte Kaas Verspreidt Gevaar door Europa

2025-08-19 binnenland

Amsterdam, dinsdag, 19 augustus 2025.
Een ernstige listeria-uitbraak heeft twee dodelijke slachtoffers in Frankrijk veroorzaakt en nu ook Nederland bereikt. De besmetting is gekoppeld aan zachte kaassoorten zoals camembert en brie. Kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met verzwakte afweersystemen lopen het grootste risico. De Europese gezondheidsdienst ECDC onderzoekt momenteel de oorsprong van de besmetting, die zich inmiddels heeft uitgebreid naar vier landen. De bacterie kan zelfs bij gekoelde producten levensgevaarlijk zijn.

Dodelijke Listeria-uitbraak bereikt Nederland

De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft een ernstige listeria-uitbraak gemeld die twee dodelijke slachtoffers in Frankrijk heeft veroorzaakt en nu ook Nederland heeft bereikt [1][2]. In totaal zijn minstens 21 mensen ziek geworden door de bacteriële infectie, die voornamelijk risicovol is voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem [3]. De besmetting is gelinkt aan zachte kaassoorten zoals camembert, geitenkaas, gorgonzola en brie, waarbij de bacterie werd aangetroffen in kazen met een schimmelkorst [4].

Verspreiding en Onderzoek

De uitbraak heeft zich inmiddels uitgebreid naar meerdere Europese landen, waaronder Nederland, België, Denemarken en Noorwegen [5]. De getroffen personen zijn tussen de 35 en 70 jaar oud [6]. De producent Chavegrand heeft reeds tientallen kaassoorten teruggeroepen en zegt de controles op verontreinigingen met een factor honderd te hebben verhoogd [7]. Het ECDC onderzoekt momenteel de oorsprong van de besmetting, wat bemoeilijkt wordt door de lange incubatietijd van de bacterie - deze kan oplopen tot 9 weken [8].

Risico’s en Adviezen

Gezonde mensen worden meestal niet ziek van de listeriabacterie, maar voor kwetsbare groepen kan de infectie levensgevaarlijk zijn [9]. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten extra waakzaam te zijn, vooral bij zachte kaassoorten [10]. Het Voedingscentrum raadt aan de koelkast op 4 graden Celsius te houden en kwetsbare producten direct terug te plaatsen. Verhitting boven 75 graden Celsius doodt de bacterie [11].

Bronnen


voedselveiligheid listeria