BRICS-top in Rio: Mondiale Machtsverschuiving zonder Putin en Xi

BRICS-top in Rio: Mondiale Machtsverschuiving zonder Putin en Xi

2025-07-07 buitenland

Rio de Janeiro, maandag, 7 juli 2025.
De jaarlijkse BRICS-top in Rio de Janeiro markeert een opmerkelijke diplomatieke verschuiving. Tien opkomende economieën komen samen zonder de fysieke aanwezigheid van Poetin en Xi Jinping, terwijl de groep meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigt. De bijeenkomst richt zich op uitdagingen zoals handelstarieven, conflicten in het Midden-Oosten en de wens om een tegenwicht te vormen tegen westerse invloed. Brazilië’s president Lula benadrukt de noodzaak van multilateralisme in een veranderende wereldorde.

BRICS-top gestart zonder presidentiële kopstukken

De jaarlijkse BRICS-top in Rio de Janeiro gaat maandag van start zonder de fysieke aanwezigheid van Russische president Vladimir Poetin en Chinese president Xi Jinping. Poetin verschijnt alleen online vanwege een internationaal arrestatiebevel [1], terwijl Xi’s premier Li Qiang hem vervangt [2]. De top markeert een opmerkelijke uitbreiding: de groep vertegenwoordigt nu meer dan de helft van de wereldbevolking en 40 procent van de mondiale economische output [3].

Mondiale machtsverschuiving en diplomatieke spanningen

Braziliaans president Lula benadrukt de noodzaak van multilateralisme en stelt dat de huidige internationale governance hervorming behoeft [4]. De top zal gevoelige onderwerpen bespreken, zoals de oorlog in Oekraïne, conflicten in het Midden-Oosten en de kritiek op Amerikaanse handelstarieven [5]. President Lula veroordeelde expliciet de ‘genocide’ in Gaza en de ‘ongebreidelde moord op onschuldige burgers’ [6].

Economische en politieke uitdagingen

De BRICS-landen willen een alternatief vormen voor westerse invloedsferen, met zes strategische prioriteiten: mondiale gezondheidssamenwerking, handel, klimaatverandering, kunstmatige intelligentie, vredesopbouw en institutionele ontwikkeling [7]. De groep, die oorspronkelijk in 2009 werd opgericht, is inmiddels uitgebreid met landen als Egypte, Ethiopië, Iran en Indonesië [8].

Bronnen


internationale top BRICS-landen