Utrecht vraagt dringend kabinetssteun voor overlast Syriërs

Utrecht vraagt dringend kabinetssteun voor overlast Syriërs

2025-05-21 binnenland

Utrecht, woensdag, 21 mei 2025.
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht roept het kabinet op om snel hulp te bieden bij het aanpakken van overlast door jonge Syrische asielzoekers. Recente vechtpartijen onderstrepen de noodzaak voor betrokkenheid en actie van nationaal niveau.

Lokale en nationale uitdagingen

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft de Nederlandse regering dringend om hulp gevraagd bij de aanpak van overlast door jonge Syrische asielzoekers. Dit verzoek komt nadat het geweld tussen deze jongeren, zoals recente vechtpartijen waarbij een jongere een messteek in het gezicht kreeg, toeneemt [1][2]. Deze incidenten illustreren de groeiende noodzaak voor nationale actie en steun, aangezien lokale inspanningen ontoereikend blijken. Daarnaast merken de autoriteiten in grote steden als Groningen en Utrecht een verontrustende opkomst in misdragingen onder deze groep, waaronder diefstal en drugsgebruik [1][2].

Structurele problemen en lokale ervaringen

De problemen worden mede veroorzaakt door het langdurige verblijf van deze jongeren in opvanglocaties, wat bijdraagt aan hun neiging tot crimineel gedrag [3]. In Utrecht zijn momenteel 94 veelplegers in beeld, waarvan een significant aantal afkomstig is uit andere gemeenten [2]. Burgemeester Dijksma wijst erop dat veel van deze jongeren, die als minderjarige vluchteling zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, kampen met trauma’s en een gebrek aan perspectief [2][3]. De roep om ondersteuning is niet nieuw; het ministerie van Asiel en Migratie krijgt herhaaldelijk verzoeken van stadsbestuurders voor extra middelen en begeleiding [3]. Er is een duidelijke erkenning dat de huidige middelen niet toereikend zijn en er meer structurele oplossingen moeten komen.

Oproep tot actie

De gesprekken tussen de gemeente Utrecht en landelijke instanties als COA en Nidos wijzen op een gezamenlijke erkenning van het probleem, alhoewel de betrokkenheid van hogere politieke niveaus nog te wensen overlaat [1]. Het stoppen van de huidige financiering in september vormt een dreigende deadline voor de huidige aanpak [2]. Ondanks deze uitdagingen blijven de burgemeesters van grote steden de noodzaak van federale tussenkomst benadrukken. Dit moet niet alleen in beheer en begeleiding, maar ook in het bieden van perspectief en ondersteuning aan deze kwetsbare groep [3]. De situatie roept om snelle, daadkrachtige actie: we willen toch niet dat jongeren deze problemen als ‘verzetsmiddel’ gebruiken zoals bij citaten van die jonge asielzoekers wordt getoond?

Bronnen


asielzoekers Sharon Dijksma