Van drugsjager tot drugsbeschermer: Mexicaanse 'supercop' veroordeeld

Van drugsjager tot drugsbeschermer: Mexicaanse 'supercop' veroordeeld

2024-10-17 buitenland

Verenigde Staten, donderdag, 17 oktober 2024.
Genaro García Luna, ooit Mexico’s topman in de strijd tegen drugs, krijgt 38 jaar cel in de VS. Hij nam miljoenen aan van het Sinaloa-kartel en verraadde zijn land. Een schokkende val van een man die ooit poseerde met Obama en Clinton.

De opkomst en ondergang van García Luna

Genaro García Luna was ooit de belichaming van Mexico’s oorlog tegen de drugs. Als minister van Veiligheid onder president Felipe Calderón, van 2006 tot 2012, speelde hij een cruciale rol in het bestrijden van drugskartels. Hij werd geprezen als bondgenoot van de VS en was regelmatig te zien op foto’s met wereldleiders zoals Barack Obama en Hillary Clinton[1][2]. Maar achter de schermen speelde zich een ander verhaal af. Terwijl hij officieel de strijd aanging met de kartels, zou hij zich hebben laten omkopen door het beruchte Sinaloa-kartel onder leiding van Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán[3].

Verraad en gerechtigheid

Tijdens zijn ambtstermijn zou García Luna miljoenen dollars hebben ontvangen om de activiteiten van het kartel te beschermen en cruciale informatie te delen over politieraids. De omvang van zijn verraad is bijna onvoorstelbaar; het resulteerde in duizenden doden en ontelbare verslavingen in zowel Mexico als de Verenigde Staten[4]. In 2019 werd hij gearresteerd in Texas en uiteindelijk berecht in New York, waar ook El Chapo werd veroordeeld[5]. Ondanks zijn ontkenning van de aantijgingen, werd hij schuldig bevonden aan meerdere strafbare feiten, waaronder samenzwering tot internationale drugshandel[6].

Politieke naschokken

De veroordeling van García Luna heeft niet alleen juridische, maar ook politieke gevolgen. De Mexicaanse regering heeft een rechtszaak aangespannen om $250 miljoen terug te vorderen die hij zou hebben verduisterd via illegale overheidscontracten[7]. President Claudia Sheinbaum riep voormalige bondgenoten van hem, zoals ex-president Calderón, ter verantwoording, wat leidde tot publieke discussies over integriteit en corruptie binnen de Mexicaanse overheid[8]. García Luna’s zaak is een voorbeeld van hoe macht en corruptie kunnen samensmelten, en benadrukt de noodzaak van transparantie en gerechtigheid in internationale betrekkingen[9].

Bronnen


www.aljazeera.com www.gelderlander.nl www.bbc.com www.cbsnews.com Genaro García Luna omkoping english.elpais.com cnnespanol.cnn.com