kabinet trekt portemonnee voor bescherming joodse gemeenschap

kabinet trekt portemonnee voor bescherming joodse gemeenschap

2024-11-22 politiek

Den Haag, vrijdag, 22 november 2024.
Het kabinet investeert vanaf 2025 jaarlijks 4,5 miljoen euro om antisemitisme aan te pakken. Van zwaarbeveiligde scholen tot angst voor het dragen van een keppeltje - de realiteit voor de Nederlandse Joodse gemeenschap is zorgwekkend. Met een combinatie van harde maatregelen, zoals snelrecht en het mogelijk intrekken van het Nederlanderschap, en preventieve acties wil het kabinet ervoor zorgen dat Joodse Nederlanders zich weer veilig voelen in eigen land.

stevige stappen richting veiligheid

De Nederlandse regering heeft een ambitieuze strategie ontvouwd om de Joodse gemeenschap beter te beschermen. Minister van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) benadrukt dat veiligheid de kern moet zijn van een normaal en waardig leven voor iedereen. De strategie bevat ingrijpende maatregelen zoals snelrecht en strenge beperkingen voor antisemitische organisaties[1]. Het kabinet wil ook het Nederlanderschap kunnen intrekken bij antisemitisch geweld. Vanaf 2025 wordt 4,5 miljoen euro per jaar vrijgemaakt om dit plan te realiseren. Deze middelen worden ingezet voor onder andere Holocaustonderwijs, het vergroten van de veiligheid op universiteiten en het oprichten van een speciale taskforce[1].

kritiek en discussies

De stijging van antisemitische incidenten, vooral na de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober, heeft de urgentie van deze maatregelen vergroot[1]. Er is echter enige discussie over de grens tussen kritiek op Israël en antisemitisme. Minister van Weel stelt dat kritiek op Israël legitiem is, maar het geen excuus mag zijn voor antisemitische uitingen[1]. Het kabinet onderzoekt ook hoe het demonstratierecht kan worden aangescherpt om vreedzame protesten te onderscheiden van ordeverstorende acties[1].

reacties vanuit de gemeenschap

Binnen de Joodse gemeenschap is er een gevoel van onbehagen en angst na recente gewelddadigheden, zoals de rellen na de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv[2]. Veel leden van de gemeenschap voelen zich gedwongen om voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het vermijden van openbaar vervoer en het installeren van extra beveiligingscamera’s in koosjere supermarkten[2]. Historische parallellen worden getrokken met de jaren dertig, waarbij sommigen vrezen voor een herhaling van die donkere periode[2].

Bronnen


antisemitisme veiligheid