Psychisch geweld wordt strafbaar: kabinet grijpt in

Psychisch geweld wordt strafbaar: kabinet grijpt in

2024-10-17 binnenland

Den Haag, donderdag, 17 oktober 2024.
Staatssecretaris Coenradie komt met een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen femicide. Een pilot start in 2025 om de bewijsvoering te verbeteren en deskundigheid te vergroten.

Waarom deze wet nu?

Psychisch geweld, zoals intimideren en treiteren, is vaak de opmaat naar ernstiger vormen van mishandeling zoals femicide, aldus deskundigen. De huidige wetgeving biedt al mogelijkheden om psychisch geweld aan te pakken, maar in de praktijk blijkt de bewijslast vaak te complex om vervolging succesvol te maken. Daarom heeft staatssecretaris Ingrid Coenradie besloten tot een wetswijziging die psychisch geweld op zichzelf strafbaar stelt. Dit is mede ingegeven door de dringende oproepen uit de Tweede Kamer en de maatschappelijke druk om sneller en adequater op te treden tegen deze vorm van geweld[1][2].

De pilot en de weg naar verandering

De aankomende pilot, die in januari 2025 van start gaat, richt zich op het verbeteren van de bewijsvoering voor psychisch geweld. In samenwerking met instanties zoals de politie en het Openbaar Ministerie worden werkafspraken gemaakt om signalen van psychisch geweld beter te herkennen en te documenteren. Dit moet ervoor zorgen dat het Openbaar Ministerie sneller tot vervolging over kan gaan. De resultaten van de pilot worden in de zomer van 2025 verwacht, waarna de inzichten verspreid worden naar andere regio’s in Nederland. Hiermee hoopt de overheid dat psychisch geweld beter gestraft kan worden en dat de patronen die tot femicide leiden, tijdig worden herkend en gestopt[1][3].

Reacties en verwachtingen

In Rotterdam, waar Leefbaar Rotterdam al jaren strijdt tegen huiselijk en psychisch geweld, wordt de aankondiging positief ontvangen. Wethouder Ronald Buijt noemt het een ‘noodzakelijke maatregel’ en hoopt dat hiermee ook in de praktijk sneller ingegrepen kan worden. Coenradie ziet ook voordelen in het instellen van een laagdrempelig meldpunt, hoewel ze daar nog geen harde toezeggingen over kan doen. Het doel is dat signalen over dreigend geweld sneller worden opgepikt en dat er tijdig actie wordt ondernomen om slachtoffers te beschermen[4][5].

Bronnen


www.rijksoverheid.nl nos.nl www.welingelichtekringen.nl www.kort.news psychisch geweld wetgeving www.leefbaarrotterdam.nl