Vlinderpopulaties in Nederland Fors Gekrompen

Vlinderpopulaties in Nederland Fors Gekrompen

2025-04-23 binnenland

Nederland, woensdag, 23 april 2025.
Sinds 1992 zijn vlinderpopulaties in Nederland met 56% afgenomen. Essentiële leefgebieden verdwijnen, vooral door stikstofdepositie. Dit vermindert vlinders en tast het ecosysteem aan. Sommige soorten verdwijnen zelfs geheel uit ons land.

Protest en Verontrusting in Nederland

In Nederland groeien de zorgen over de afname van vlinders. De afgelopen 30 jaar is het aantal vlinders met 56% verminderd. Stikstofdepositie speelt een grote rol in deze afname omdat het essentiële leefgebieden als heide en bloemrijke graslanden beïnvloedt. Dit leidt tot verlies van nectarplanten en open plekken die vlinders nodig hebben om te overleven [1]. In steden als Amsterdam en Utrecht worden steeds vaker protesten georganiseerd door natuurliefhebbers, die aandacht vragen voor deze zorgwekkende trend.

Kwetsbare Soorten en Hun Verdwijning

Het verlies van alomtegenwoordige soorten zoals het groot koolwitje en het icarusblauwtje, die beide meer dan 35% zijn afgenomen, heeft de alarmbellen doen rinkelen [1]. Sommige soorten, zoals de keizersmantel, een Europees beschermde diersoort, zijn zelfs volledig verdwenen uit Nederland. Ondertussen is het bruin zandoogje nog steeds de meest getelde vlinder, al zien experts ook bij deze soort een neerwaartse trend [1]. Het is een ironische twist dat juist de toename van variëteit in bossen en hogere temperaturen bijdraagt aan de stijging van enkele andere vlindersoorten.

Oorzaken en Oplossingen

Het verlies en de versnippering van leefgebieden, stikstofuitstoot, gebruik van pesticiden en klimaatverandering dragen bij aan de afname van vlinders [1][2]. Deskundigen pleiten voor directe actie om deze problemen aan te pakken, door bijvoorbeeld het herstellen van graslanden en het reduceren van landbouwemissies. Voorstanders zijn optimistisch dat met de juiste maatregelen, de vlinderpopulaties gestaag kunnen herstellen. Nu we in 2025 leven, wordt actie steeds dringender, willen we het tij keren en deze kleurrijke insecten behouden voor toekomstige generaties.

Bronnen


Vlinders Natuur