Huurbevriezing remt bouw van nieuwe sociale huurwoningen drastisch

Huurbevriezing remt bouw van nieuwe sociale huurwoningen drastisch

2025-05-08 economie

Nederland, donderdag, 8 mei 2025.
Woningcorporaties stoppen met bouwen door huurbevriezing. Dit vergroot het woningtekort, omdat investeringen nu niet rendabel zijn. Meer dan 140 corporaties hebben hun bouwplannen al moeten aanpassen.

Corporaties gedwongen pas op de plaats te maken

De beslissing van het kabinet om de huren in de sociale sector voor twee jaar te bevriezen, heeft directe financiële gevolgen voor woningcorporaties. Meer dan 140 corporaties hebben hun bouw- en renovatieplannen stopgezet, omdat de verwachte huurinkomsten zijn weggevallen. Hierdoor kunnen ze niet voldoen aan de normen voor geborgde leningen, noodzakelijk om toekomstige projecten te financieren [1][2]. Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, berekende dat deze huurbevriezing de sector €47,5 miljard kost, wat resulteert in duizenden niet gebouwde woningen [2][3].

Investeringsplannen in de ijskast

De corporaties in regio’s zoals Haaglanden en Holland Rijnland staan voor grote uitdagingen. Ze kunnen naar verwachting respectievelijk 7.500 en 4.300 huizen minder bouwen door deze ontwikkeling. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Haaglanden staat nu al op zeven jaar, wat naar verwachting verder zal toenemen [3]. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw heeft corporaties gevraagd hun begrotingen te herzien, zodat ze inzichtelijk kunnen maken welke projecten op de tocht staan [4].

Schrappen of uitstellen: niet meer bouwen

De huurbevriezing heeft geleid tot een domino-effect binnen de Nederlandse woningmarkt. Woningcorporaties moeten niet alleen nieuwbouwprojecten schrappen, maar ook de verduurzaming van bestaande woningen uitstellen. Dit zorgt voor een nog grotere druk op de toch al krappe woningmarkt. Volgens Liesbeth Spies, voorzitter van Aedes, is het schrappen van projecten ‘een schoffering voor iedereen die wacht op een betaalbare sociale huurwoning’ [4][5][6]. De bouwsector, traditioneel gezien als cruciaal voor gebiedsontwikkelingen, voelt deze impact door alle lagen heen.

Bronnen


woningcorporaties huurbevriezing