Soep op Zonnebloemen: Klimaatactivisten achter tralies

Soep op Zonnebloemen: Klimaatactivisten achter tralies

2024-09-27 buitenland

Londen, vrijdag, 27 september 2024.
Twee klimaatactivisten krijgen celstraf voor het bekladden van Van Goghs ‘Zonnebloemen’ met tomatensoep. De rechter noemt hun actie ‘idioot en crimineel’. Ondanks de veroordeling gooien andere activisten opnieuw soep naar Van Goghs werk, wat de spanningen rond klimaatprotesten verder opdrijft.

de actie en veroordeling

In Londen, Engeland, hebben klimaatactivisten Phoebe Plummer (23) en Anna Holland (22) zware celstraffen gekregen voor het gooien van tomatensoep over Vincent van Gogh’s iconische schilderij ‘De Zonnebloemen’. De actie vond plaats in oktober 2022 en werd uitgevoerd door de activisten van de groep Just Stop Oil om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Hoewel het schilderij zelf, dankzij een beschermend glazen scherm, onbeschadigd bleef, liep de kostbare lijst wel schade op. De rechter noemde hun actie ‘idioot en crimineel’ en veroordeelde Plummer tot twee jaar cel en Holland tot twintig maanden[1][2].

herhaling van de protesten

Op dezelfde dag dat de veroordeling werd uitgesproken, lieten andere leden van Just Stop Oil zich niet afschrikken. Drie activisten herhaalden de protestactie door opnieuw soep te gooien over twee Van Gogh-schilderijen in de National Gallery. Dit keer was de schade minimaal, en de schilderijen bleven onbeschadigd. De politie arresteerde de drie activisten direct na de actie[1]. Just Stop Oil benadrukte hiermee hun vastberadenheid om door te gaan met hun protesten tegen fossiele brandstoffen, ondanks de juridische consequenties.

reacties en gevolgen

De acties van Just Stop Oil hebben geleid tot brede maatschappelijke discussie. Terwijl sommigen de activisten steunen vanwege hun strijd tegen klimaatverandering, zijn anderen fel tegen hun methoden. De rechter benadrukte dat dergelijke acties niet alleen crimineel zijn, maar ook een risico vormen voor onvervangbaar cultureel erfgoed. Phoebe Plummer verklaarde in de rechtszaal dat ze elke straf ‘met een glimlach op het gezicht’ zou accepteren, overtuigd dat geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid de enige manier is om de wereld te beschermen tegen de klimaatramp[1][2][3].

Bronnen


nos.nl www.hln.be Van Gogh celstraf historiek.net