Nederlandse blokkade EU-wet kindermisbruik wankelt

Nederlandse blokkade EU-wet kindermisbruik wankelt

2024-09-26 politiek

Den Haag, donderdag, 26 september 2024.
Nederland blokkeert al jaren een EU-wet tegen online kindermisbruik. Nu dreigt die blokkade te vervallen onder druk van Justitie. Critici vrezen dat de wet privacy schendt en communicatie onveiliger maakt. Op 11 oktober stemt Europa over een compromisvoorstel.

de zorgen van de critici

De zorgen over de EU-wet richten zich voornamelijk op de impact op privacy en de veiligheid van digitale communicatie. Barbara Kathmann van GroenLinks-PvdA stelt dat het voorstel Europa onveiliger maakt door massasurveillance mogelijk te maken. Rejo Zenger van Bits of Freedom benadrukt dat de beslissing over de blokkade nu vooral door het ministerie van Justitie wordt genomen, zonder voldoende overleg met andere relevante ministers. Volgens Jesse Six Dijkstra van Nieuw Sociaal Contract plaatst de overheid zich hiermee tussen de privécommunicatie van burgers, wat de digitale veiligheid ondermijnt. Techexpert Bert Hubert voegt toe dat software constant meekijkt in privécommunicatie, waarbij alle verstuurde beelden worden gecontroleerd en centraal gemeld[1].

het compromisvoorstel

Op 11 oktober 2024 zal er in Europa worden gestemd over een Hongaars compromis dat wijzigingen bevat om Nederland over de streep te trekken. Dit compromis bevat echter slechts cosmetische wijzigingen, waarbij techbedrijven verplicht worden communicatie te scannen op beelden van kindermisbruik. Hoewel veel andere Europese landen het voorstel steunen, blijft Nederland onderdeel van de blocking minority. Critici blijven aandringen dat het compromis niet afdoende is om de bezorgdheden over privacy en veiligheid weg te nemen[1].

de politieke druk

De politieke druk om de blokkade op te heffen komt vooral van het ministerie van Justitie. Donderdag werd het onderwerp besproken in een Kamercommissie, en vrijdag zal de ministerraad beslissen over het standpunt van Nederland. Regeringspartij Nieuw Sociaal Contract (NSC) blijft echter tegen het wetsvoorstel. Jesse Six Dijkstra van NSC benadrukt dat de overheid zich niet tussen de privécommunicatie van burgers moet plaatsen. De uitkomst van de stemming op 11 oktober zal bepalen of Nederland de blokkade handhaaft of zich neerlegt bij het compromis[1].

Bronnen


www.nu.nl kindermisbruik EU-wet