Moldavië op de drempel van hereniging: De ultieme diplomatieke dans met Transnistrië

Chisinau, maandag, 30 juni 2025.
Moldavië staat voor een historische uitdaging: hereniging met de pro-Russische regio Transnistrië. Economische druk en het EU-lidmaatschapsperspectief dwingen Transnistrië naar onderhandelingstafel. Ondanks de aanwezigheid van 1.500 Russische militairen zien experts nu een uniek moment voor territoriale herintegratie. De onderhandelingen vereisen uiterste diplomatieke precisie om zowel de belangen van Moldavië als de veiligheidsperspectieven van alle partijen te respecteren.
Economische realiteit dwingt Transnistrië tot heroverweging
Transnistrië wordt economisch gedwongen tot hereniging met Moldavië. Sinds Oekraïne begin 2025 stopte met gaslevering, is het verdienmodel van de pro-Russische regio ingestort [1]. De lokale leiders, aangevoerd door ‘president’ Vadim Krasnoselski, erkennen dat de economie in enkele maanden volledig is ingestort [1]. Meer dan 80% van de economische elite exporteert inmiddels naar de EU en ziet de voordelen van hereniging [1].
Diplomatieke onderhandelingen op scherp
Op 4 juli 2025 staat de status van Transnistrië centraal tijdens een EU-top in Chisinau, waar Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aanwezig zal zijn [2]. Politiek expert Andrei Curararu stelt dat Rusland, ondanks de aanwezigheid van 1570 militairen in de regio, niet langer de macht heeft om zijn wil op te leggen [1]. De onderhandelingen worden gecompliceerd door Transnistrië’s eigen juridische systeem, munteenheid en bureaucratie [1].
Toekomstperspectief voor Moldavië
De hereniging is geen uitgemaakte zaak. Voormalig vicepremier Alexandru Flenchea ziet nu het momentum voor hereniging [1]. Een deel van de Transnistrische kiezers sympathiseert inmiddels met de pro-Europese koers van de Moldavische president Maia Sandu [1]. De EU heeft zelfs 60 miljoen euro aangeboden voor energieondersteuning, maar de lokale autoriteiten weigerden dit onder druk van Moskou [1].