Kabinet zet turbo op groene groei: nieuwe maatregelen aangekondigd

Kabinet zet turbo op groene groei: nieuwe maatregelen aangekondigd

2025-04-26 economie

Den Haag, zaterdag, 26 april 2025.
Het kabinet lanceert krachtige maatregelen voor versnelde energietransitie en duurzame industrie. Belangrijkste acties omvatten verlaagde elektriciteitskosten en extra tijd voor verduurzaming door aangepaste CO2-heffing.

Verduurzamingsmaatregelen en subsidies

Het kabinet heeft op vrijdag 25 april 2025 een pakket nieuwe maatregelen aangekondigd, gericht op de versnelling van de energietransitie en verduurzaming van de industrie in Nederland. Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei presenteerde een reeks acties die onder meer de verlaging van elektriciteitskosten voor bedrijven omvatten, evenals het aanmoedigen van CO2-opslag [1]. Een belangrijk initiatie betreft de verlenging van het SDE++-subsidieprogramma tot 2026, waardoor bedrijven meer tijd krijgen om over te schakelen op duurzame technologieƫn zonder financiƫle druk [1][2]. Dit pakket moet ervoor zorgen dat bedrijven op lange termijn duurzamer kunnen opereren, mede door de aanpassing van de CO2-heffing [3].

Investeringen in groene infrastructuur

Om te zorgen dat de klimaatdoelstellingen worden gehaald, investeert de overheid flink in infrastructuur en technologie. Er wordt 639 miljoen euro beschikbaar gesteld aan het overheidsbedrijf EBN voor het project Aramis, dat de opslag van CO2 onder de Noordzee vanaf 2030 mogelijk moet maken [1]. Daarnaast heeft de overheid zich ten doel gesteld de regels rond het netbeheer te versoepelen, zodat er snellere toekenning en bouw van hoogspanningsnetten kan plaats vinden [1]. De Nederlandse industrie, die al onder zware druk staat, kan rekenen op verlengde indirecte kostencompensatie om concurrerend te blijven in een steeds groener wordende economie [2].

Snellere procedures en beloningen voor duurzaamheid

Bureaucratie die het groeipotentieel van duurzaamheidsinitiatieven remt, wordt aangepakt met verkorte vergunningsprocedures en andere wettelijke vereenvoudigingen. Regionale investeringen krijgen een boost, vooral in gemeenten met veel netinfrastructuur [1]. Positieve prikkels zoals vermindering van netwerkkosten en gerichte subsidies moeten bedrijven overtuigen de groene sprong te maken. Minister Hermans is ervan overtuigd dat deze maatregelen Nederland helpen sterker en onafhankelijker te worden door gebruik te maken van lokale energiebronnen [3]. Maar laten we eerlijk zijn: niemand ruilt nu snel zijn diesel voor een windturbine zonder een beetje hulp van het kabinet!

Bronnen


verduurzaming groene groei