Dertien partijen strijden om de Arubaanse stem

Dertien partijen strijden om de Arubaanse stem

2024-10-20 buitenland

Aruba, zondag, 20 oktober 2024.
Aruba maakt zich op voor spannende verkiezingen op 6 december. Dertien partijen dingen mee, van gevestigde namen tot nieuwkomers. Sommige moeten nog handtekeningen verzamelen. De strijd gaat over thema’s als toerisme, migratie en politieke vernieuwing.

Een divers palet aan kandidaten

Op 6 december 2024 staan Arubaanse kiezers voor een gevarieerd aanbod aan politieke keuzes. De gevestigde partijen zoals MEP en AVP hebben hun lijsten met elk 29 kandidaten al ingediend en zijn klaar voor de strijd[1]. Tegelijkertijd zijn er nieuwkomers zoals MIA, die met een focus op de inheemse bevolking een unieke stem willen laten horen. Terwijl sommige partijen hun kandidatenlijsten digitaal indienden, moeten anderen nog handtekeningen verzamelen om hun deelname te verzekeren[2].

Verkiezingsthema’s onder de loep

De verkiezingen draaien om belangrijke thema’s die de toekomst van Aruba kunnen vormgeven. Toerisme en migratie zijn hot topics, met MIA die pleit voor minder hotels en migranten[1]. De partij Futuro, onder leiding van Gerlien Croes, wil juist af van de traditionele politieke patronen en benadrukt expertise en samenwerking als oplossing[2]. Ondertussen zet de UPP zich in voor economische hervormingen en sociale welvaart, met de nadruk op progressieve idealen[3].

De uitdaging van handtekeningen

Acht partijen staan voor de uitdaging om 586 handtekeningen te verzamelen om deel te nemen aan de verkiezingen. Deze handtekeningen representeren één procent van de geldige stemmen van de vorige verkiezingen en moeten tussen 21 en 29 oktober worden verzameld[3]. Locaties zoals het Censo-kantoor en Hulp Bestuurskantoren bieden ruimte voor dit proces. Voor partijen zoals HTC en CURPA is dit een cruciale stap om hun visie voor Aruba aan de kiezers te presenteren[2].

Bronnen


verkiezingen Aruba caribischnetwerk.ntr.nl aruba.nu antilliaansdagblad.com