Koninklijke krabbels: Beatrix' jeugdkunst onder de hamer

Koninklijke krabbels: Beatrix' jeugdkunst onder de hamer

2024-10-02 binnenland

Den Haag, woensdag, 2 oktober 2024.
Twee jeugdtekeningen van prinses Beatrix brengen bijna 3000 euro op bij veiling. ‘Ballerina’s’ en ‘Veld met hondjes’, vermoedelijk uit de jaren 50, trekken veel belangstelling. Een van de werken is gesigneerd met ‘TVO’: Trix van Oranje.

veiling in Hilversum

De veiling vond gisteravond plaats bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum. De biedingen begonnen bij 2000 euro en na een spannende veiling met meer dan veertig biedingen, werd de kavel afgetikt op 2985 euro[1]. Het is duidelijk dat de nostalgische waarde van de werken van de voormalig koningin een belangrijke rol speelde in het opdrijven van de prijs.

kunst van koninklijke afkomst

De tekeningen zijn vermoedelijk gemaakt in de vroege tienerjaren van Beatrix, rond het begin van de jaren 50. ‘Ballerina’s’ is een collage van ballerina’s die afzonderlijk zijn getekend en vervolgens op een groter vel zijn geplakt, terwijl ‘Veld met hondjes’ spelende hondjes op een grasveld toont, gesigneerd met ‘TVO’[2]. Hoewel kunstkenners zoals Willem Baars de artistieke waarde van de tekeningen in twijfel trekken, was de koninklijke herkomst voldoende om de interesse van verzamelaars te wekken.

onbekende koper

Het veilinghuis heeft niet bekendgemaakt wie de nieuwe eigenaar van de tekeningen is. De werken zijn via een voormalige medewerkster van prinses Juliana, de moeder van Beatrix, bij de vorige eigenaar terechtgekomen[3]. Beatrix, die van 1980 tot 2013 koningin van Nederland was, woont na haar abdicatie op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, niet ver van Hilversum.

Bronnen


nos.nl www.rtl.nl www.headliner.nl prinses Beatrix veiling