Bezuinigingen VWS: Zorg en sport onder druk

Bezuinigingen VWS: Zorg en sport onder druk

2024-10-22 binnenland

Den Haag, dinsdag, 22 oktober 2024.
VWS snijdt 250 miljoen in subsidies. Zorgstages, sport en preventie getroffen. Stagefonds stopt na 2027. Minder geld voor sportaccommodaties en zorg onverzekerden. RIVM krijgt 20 miljoen minder. Organisaties voor preventie en kwetsbare groepen ook geraakt. Gevolgen voor kwaliteit en toegankelijkheid zorg en sport verwacht.

Impact op zorgstages en sportaccommodaties

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een gedetailleerd bezuinigingsplan gepresenteerd dat de zorgsector en sportactiviteiten hard raakt. Een van de grootste klappen valt bij het Stagefonds, dat na 2027 niet meer verlengd wordt, wat jaarlijks 122 miljoen euro moet besparen. Dit fonds was bedoeld om zorgaanbieders te ondersteunen bij het creëren van stageplekken. Minister Agema geeft aan dat de regeling al problemen ondervond door een tekort aan stagebegeleiders[1]. Daarnaast worden de subsidies voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties verminderd met 28 miljoen euro. Veel sportverenigingen maken gebruik van deze subsidies voor de verduurzaming van hun faciliteiten, een taak die nu deels door het Ministerie van Volkshuisvesting moet worden overgenomen[1].

Bezuinigingen op preventie en kwetsbare groepen

Ook op het gebied van preventie en ondersteuning van kwetsbare groepen wordt fors bezuinigd. Het RIVM krijgt 20 miljoen euro minder te besteden, en subsidies voor onderzoek naar veelbelovende zorgvormen worden geheel stopgezet, een besparing van 36 miljoen euro[1]. Organisaties zoals het Voedingscentrum en het Trimbosinstituut zien hun budgetten krimpen, wat de hulp voor mensen met verslavingen en gewichtsproblemen bemoeilijkt. Deze bezuinigingen kunnen leiden tot hogere lange termijn zorgkosten en maatschappelijke gevolgen die de korte termijn besparingen overstijgen, zoals benadrukt door diverse gezondheidsorganisaties[5].

Mogelijke gevolgen en kritische reacties

De aangekondigde bezuinigingen hebben tot veel kritiek geleid vanuit diverse hoeken. Gezondheidsorganisaties waarschuwen dat de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en sport in het gedrang komen. De bezuinigingen op preventie worden als bijzonder onverstandig gezien, vooral omdat ze bijdragen aan hogere zorgkosten op de lange termijn. Kamerlid Paulusma heeft de staatssecretaris van VWS verzocht om de Kamer zo snel mogelijk te informeren over de voorgenomen maatregelen, in een poging om de impact te herevalueren[3]. Ondanks de bezuinigingen, is er ook ruimte gevonden voor extra investeringen, zoals 30 miljoen euro voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen en 3 miljoen euro voor de controle op illegale vapes[1].

Bronnen


nos.nl www.tweedekamer.nl www.reddit.com bezuinigingen zorg zorgkrant.nl ggdghor.nl