Meta blijft factchecken in Europa ondanks wijzigingen in de VS

Meta blijft factchecken in Europa ondanks wijzigingen in de VS

2025-01-09 buitenland

Europa, donderdag, 9 januari 2025.
Meta Platforms blijft in de EU doorgaan met factchecken van socialemediaberichten, terwijl het bedrijf in de VS stopt met onafhankelijke factcheckers. Dit besluit is cruciaal in het tegengaan van desinformatie.

Meta blijft trouw aan Europese regels

Meta Platforms heeft bevestigd dat ze in de Europese Unie, inclusief Nederland, doorgaan met het controleren van feiten op Facebook, Instagram en Threads [1]. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het bedrijf op 8 januari 2025 stopte met het gebruik van onafhankelijke factcheckers [4][5]. Deze beslissing komt na de aankondiging van Mark Zuckerberg dat factchecking volgens hem ‘te veel censuur’ veroorzaakte [2].

Europese wetgeving dwingt strikte controle af

Volgens de Franse minister Clara Chappaz is Meta momenteel bezig met een impactanalyse om te begrijpen wat de gevolgen zouden zijn als ze ook in Europa zouden stoppen [3]. De Digital Services Act (DSA) van de EU vereist namelijk dat grote platforms eerst een risicoanalyse uitvoeren voordat ze nieuwe diensten lanceren [3]. Meta werkt momenteel samen met ongeveer 90 geaccrediteerde factcheck-organisaties wereldwijd [2], waarvan het werk volgens experts heeft bijgedragen aan het verminderen van desinformatie online [2].

Zorgen over toekomstige informatiebetrouwbaarheid

Experts waarschuwen dat het vervangen van professionele factcheckers door een systeem van ‘community notes’, zoals Meta in de VS doet, risico’s met zich meebrengt [2][5]. John Wihbey, associate professor aan Northeastern University, noemt deze verschuiving zelfs ‘gevaarlijk’ gezien de wereldwijde toename van desinformatie [5]. Chris Morris van Full Fact benadrukt dat ‘factcheckers eerste hulpverleners zijn in de informatieomgeving’ [4].

Bronnen


Meta factchecken