Spoorstrijd op scherp: CNV stemt in, andere bonden houden voet bij stuk

Utrecht, maandag, 14 juli 2025.
De vakbond CNV heeft maandag ingestemd met het cao-voorstel van NS, terwijl andere grote vakbonden zoals FNV en VVMC nog steeds dwarsliggen. Van de 67 procent CNV-leden die stemden, ging een meerderheid akkoord met een loonstijging van 4 procent dit jaar en 2,75 procent volgend jaar. De andere bonden wijzen het voorstel echter af en dreigen met nieuwe stakingen, waardoor de rust bij NS nog niet is weergekeerd. De strijd om betere arbeidsvoorwaarden blijft voorlopig doorgaan.
CNV zet eerste stap naar cao-akkoord
De vakbond CNV heeft maandag ingestemd met het cao-voorstel van NS, waarbij 0.67 procent van de leden heeft gestemd. Van hen ging een meerderheid akkoord met een loonstijging van 4 procent dit jaar en 2,75 procent volgend jaar [1][2]. De vakbondsleden ontvangen bovendien een eenmalige inflatiecompensatie en krijgen verbeterde afspraken over zwaar werk [3]. CNV-onderhandelaar Henk Jongsma noemt de uitslag ‘een belangrijk teken van vertrouwen’ en geeft aan dat wat hen betreft de stakingen voorbij zijn [4].
Andere bonden blijven tegensputteren
Ondanks de instemming van CNV blijven andere grote vakbonden zoals FNV en VVMC dwarsliggen [1][2]. VVMC-leden hebben het eindbod van NS met 0.59 procent afgewezen, terwijl 89 procent van de leden bereid is om actie te voeren [3]. FNV-bestuurder Henri Janssen benadrukt dat hun leden het bod ‘simpelweg niet goed genoeg’ vinden en eisen hebben rondom loonsverhoging en arbeidsvoorwaarden [4].
Onzekere toekomst voor spoorpersoneel
De cao-onderhandelingen blijven gespannen. NS heeft al meer dan 100.000 compensatieaanvragen ontvangen van reizigers die gedupeerd zijn door de stakingen [5]. Reizigers kunnen tot 25 euro vergoeding aanvragen voor extra reiskosten, maar de verwerking kan vertragen vanwege het grote aantal aanvragen [6]. Of de andere vakbonden zullen instemmen, blijft onduidelijk [alert! ‘Geen definitief akkoord tussen alle partijen’].