Moldavië stemt tegen EU: Russische invloed overschaduwt referendum

Moldavië stemt tegen EU: Russische invloed overschaduwt referendum

2024-10-21 buitenland

Moldavië, maandag, 21 oktober 2024.
Moldavië stemde tegen EU-toetreding in een omstreden referendum. Russische inmenging en stemkoop beïnvloedden de uitslag. President Sandu waarschuwt voor buitenlandse pogingen om het land te destabiliseren. De uitslag toont de verdeeldheid in het land tussen pro-Europese en pro-Russische sentimenten.

Referendum in Moldavië

In het kleine Oost-Europese land Moldavië heeft een recent referendum geleid tot een politieke storm. Meer dan 55% van de kiezers stemde tegen toetreding tot de Europese Unie, terwijl slechts ongeveer 45% voor stemde[1]. Dit referendum, dat samenviel met de presidentsverkiezingen, was een cruciale stap voor het land dat sinds juni 2022 kandidaat-lid van de EU is[2]. President Maia Sandu, die al langere tijd streeft naar nauwere banden met Europa, heeft de uitslag met bezorgdheid bekeken. De verdeeldheid in het land, dat sinds 1991 worstelt met Russische invloed, wordt hierdoor pijnlijk blootgelegd[3].

Russische inmenging

President Sandu heeft publiekelijk haar zorgen geuit over buitenlandse inmenging in de verkiezingen. Ze beschuldigt pro-Russische groeperingen ervan geprobeerd te hebben de uitslag te beïnvloeden door middel van stemkoop en desinformatiecampagnes. Ilan Shor, een omstreden Moldavische politicus, zou betrokken zijn bij het omkopen van kiezers met miljoenen dollars afkomstig uit Rusland[4]. Hoewel het Kremlin de beschuldigingen van inmenging ontkent, blijft de invloed van Rusland in Moldavië een heet hangijzer. De Moldavische autoriteiten hebben al verschillende maatregelen genomen, zoals het uitwijzen van Russische diplomaten en het sluiten van het luchtruim voor Russische vliegtuigen na een vermeende coup-poging eerder dit jaar[5].

Toekomst van Moldavië

De toekomst van Moldavië hangt nu aan een zijden draadje. Met een bevolking die verdeeld is tussen pro-Europese en pro-Russische sentimenten, staat het land voor een moeilijke keuze. De uitslag van het referendum en de presidentsverkiezingen, waarin Sandu een tweede termijn nastreeft, zijn van groot belang voor de richting die Moldavië in de komende jaren zal inslaan. De Moldavische autoriteiten en de internationale gemeenschap kijken met spanning uit naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 3 november, waarin Sandu het opnieuw zal opnemen tegen haar pro-Russische tegenstander Alexandr Stoianoglo[6].

Bronnen


www.npr.org www.nu.nl nos.nl www.volkskrant.nl Moldavië EU-referendum www.france24.com