SEC daagt Elon Musk voor de rechter over effectenwetgeving
Washington, woensdag, 15 januari 2025.
Elon Musk is aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder SEC wegens vermeende schendingen van de effectenwetgeving bij de aankoop van Twitter-aandelen. De rechtszaak kan impact hebben op technologiebedrijven en marktregels.
Aanklacht rond Twitter-aankoop
De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op 14 januari 2025 een aanklacht ingediend tegen Elon Musk bij een federale rechtbank in Washington [1][2]. De toezichthouder beschuldigt Musk ervan dat hij in het voorjaar van 2022 te laat heeft gemeld dat hij meer dan 5 procent van de Twitter-aandelen had verworven [3]. Door deze vertraging kon Musk aandelen tegen lagere prijzen blijven kopen, wat nadelig was voor andere beleggers [3].
Eerdere schikkingspoging mislukt
In december 2024 deed de SEC Musk nog een schikkingsvoorstel, waarbij hij 48 uur de tijd kreeg om akkoord te gaan [1]. Nu deze schikking is mislukt, vraagt de toezichthouder de rechter om Musk te verbieden nog langer een beursgenoteerd bedrijf te leiden [3]. Dit is niet de eerste keer dat Musk in aanvaring komt met de SEC; in 2018 trof hij al een schikking in een vergelijkbare zaak [3].
Mogelijke gevolgen
De rechtszaak wordt gezien als een belangrijke test voor de handhaving van de effectenwetgeving [2]. Musk moet uiterlijk 30 januari 2025 reageren op de aanklacht [3]. De uitkomst kan verstrekkende gevolgen hebben voor de regulering van technologiebedrijven en hun invloed op de markt [2].