Warmtepompkoorts: laatste kans op hoge subsidie

Warmtepompkoorts: laatste kans op hoge subsidie

2024-10-11 economie

Nederland, vrijdag, 11 oktober 2024.
Explosieve stijging in vraag naar warmtepompen door aanstaande verlaging subsidie. Installateurs verdubbelen werkzaamheden, maar vrezen zware klappen in 2025. Ondanks lagere subsidie blijft warmtepomp rendabel door stijgende gasprijzen en dalende elektriciteitskosten.

De race tegen de klok

Nederlanders stormen massaal naar de warmtepompverkopers. Met de klok die tikt tot de subsidieregelingen in januari 2025 worden verlaagd, willen veel mensen nog snel hun slag slaan. Installateurs zoals Feenstra melden een stijging van 10 tot 15% in bestellingen sinds Prinsjesdag. De reden is simpel: de huidige subsidie dekt bijna 50% van de kosten dankzij de prijsdaling van warmtepompen, terwijl het oorspronkelijk 30% was. Deze gunstige regeling eindigt binnenkort, wat de druk op huishoudens verhoogt om nú te investeren[1][2].

De toekomst van warmtepompinstallateurs

De installatiebranche staat voor een uitdagende tijd. Terwijl installateurs momenteel bijna duizend warmtepompen per maand installeren, waarschuwt Techniek Nederland voor een mogelijke instorting van de vraag in 2025. Met de subsidieregeling die afloopt, zijn er zorgen over werkloosheid binnen de sector. Dick Reijman van Techniek Nederland benadrukt dat het verlagen van subsidies slecht is voor zowel bedrijven als de groene economie van de toekomst. Deze zorgen worden gedeeld door Marijn Flipse van Quatt, die aangeeft dat zonder een overgangsregeling installateurs in het eerste kwartaal van 2025 zonder werk kunnen komen te zitten[3][4].

Is een warmtepomp nog steeds aantrekkelijk?

Ondanks de dreigende verlaging van subsidies blijft een warmtepomp een verstandige investering. De verwachting is dat aardgasprijzen blijven stijgen, terwijl elektriciteitskosten dalen, wat resulteert in aanzienlijke besparingen. Een hybride warmtepomp bespaart 60 eurocent per uitgespaarde kubieke meter aardgas. Dit betekent dat een jaarlijkse besparing van 1.000 kubieke meter gas ongeveer 600 euro oplevert. Met de huidige subsidie is de terugverdientijd vijf tot zes jaar, en zonder subsidie zeven tot acht jaar. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei overweegt een overgangsregime, maar de invoering daarvan blijft onzeker[2][3][5].

Bronnen


www.gelderlander.nl www.ad.nl www.businessinsider.nl warmtepompen energieprijzen