Taaleis bij bijstandsuitkering blijft in Nederland gehandhaafd
Den Haag, dinsdag, 17 december 2024.
De Tweede Kamer heeft besloten de taaleis voor bijstandsontvangers te behouden. Basiskennis van het Nederlands blijft verplicht, ondanks eerdere plannen om deze eis te schrappen.
Besluit na politieke discussie
In Den Haag is gisteren besloten dat bijstandsgerechtigden verplicht blijven om Nederlands op basisniveau te beheersen of hier actief aan te werken [1][2]. Het vorige kabinet wilde deze taaleis nog schrappen, maar na verzet van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) besloten de eis te handhaven [3].
Taal cruciaal voor werk en integratie
Het beheersen van de Nederlandse taal is essentieel voor deelname aan de maatschappij, stelt Nobel. ‘We hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt, werkgevers staan te springen om personeel’ [3]. Om dit te ondersteunen werkt de staatssecretaris aan een actieagenda die taalonderwijs en arbeidsparticipatie verbindt [2].
Versoepeling andere regels
Hoewel de taaleis blijft, worden andere regels wel versoepeld. Zo mogen bijstandsgerechtigden vanaf 1 juli 2025 jaarlijks tot €1.200 aan giften ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering [2][5]. Dit geldt ook voor boodschappen die zij krijgen [3]. Deze aanpassingen zijn onderdeel van meer dan twintig maatregelen om de Participatiewet menselijker te maken [5].
Bronnen
- www.telegraaf.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.welingelichtekringen.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.headliner.nl