Protest tijdens Dodenherdenking: Publiek Keert Premier De Rug Toe

Protest tijdens Dodenherdenking: Publiek Keert Premier De Rug Toe

2025-05-05 binnenland

Amsterdam, maandag, 5 mei 2025.
Tijdens de Dodenherdenking op de Dam keerden tientallen mensen stilletjes premier Dick Schoof de rug toe uit protest. Dit zorgde voor ophef en discussie over vrijheid van meningsuiting.

Opstootje tijdens de Dodenherdenking

Tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei 2025 keerde een groep van zeker twintig mensen premier Dick Schoof stilletjes de rug toe als protest tegen zijn regering en zijn pro-Israëlstandpunt [1][5]. Dit protest zorgde voor de nodige beroering op een dag die normaal gesproken in stilte en respect verloopt [2]. Premier Schoof merkte daarentegen in zijn toespraak op dat de echo van het verleden ons doet nadenken over onze keuzes in het heden [6]. De meningsuiting zorgde nadien voor een discussie rondom de vrijheid van meningsuiting in Nederland, vooral op een gevoelige nationale dag als deze [3].

Veiligheidskwesties en Optreden van de Politie

Tijdens het evenement werden er zes personen gearresteerd voor verstoringen en andere overtredingen zoals openbare dronkenschap en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs [2][4]. Een demonstrant werd gesignaleerd toen ze ‘Free Palestine’ riep, wat leidde tot haar arrestatie [5]. Burgemeester Femke Halsema benadrukte dat hoewel de herdenking verder zonder noemenswaardige incidenten verliep, de politie strikt moest optreden om de orde te handhaven [5][8]. Met een opkomst van ongeveer 16.000 mensen was de Dam vol en overheerste een ‘indrukwekkende’ herdenkingssfeer, volgens de evenementorganisatoren [6][7].

Reflecties op Vrijheid en Herdenken

Premier Schoof’s speech benadrukte de doorlopende noodzaak van reflectie op de effecten van het verleden op het heden [9]. Hij deelde persoonlijke verhalen over zijn grootvader die tijdens de oorlog werd geëxecuteerd, en moedigde aan te reflecteren op onze rol in de bescherming van vrijheid en medemenselijkheid [6]. Ondanks de protesten kijkt zowel de Gemeente Amsterdam als het Nationaal Comité terug op een ‘waardige’ herdenking [3][5]. Dit jaarlijkse moment voor overdenking heeft duidelijk gedeelde gevoelens opgeroepen over hoe we omgaan met de nalatenschap van oorlogsslachtoffers en hedendaagse politieke spanningen.

Bronnen


Protest Vrijheid