Kalfsvlees-oorlog: Buitenlandse activisten bezetten Nederlandse slachthuizen

Kalfsvlees-oorlog: Buitenlandse activisten bezetten Nederlandse slachthuizen

2025-07-07 binnenland

Apeldoorn, maandag, 7 juli 2025.
In een spectaculaire vroege ochtendactie hebben meer dan honderd Franse en Duitse dierenrechtenactivisten vier slachthuizen van de VanDrie Group in Apeldoorn bezet. De activisten van 269 Libération Animale ketenden zich vast aan machines en blokkeerden productieruimtes. De politie arresteerde circa 40 demonstranten. Deze gecoördineerde protestactie, die ook slachthuizen in Frankrijk treft, richt zich tegen de industriële vleesproductie en dierlijke behandeling in de kalversector.

Grootschalige bezetting bij slachthuizen

In de vroege ochtend van maandag 7 juli 2025 hebben meer dan honderd dierenrechtenactivisten uit Frankrijk en Duitsland vier slachthuizen van de VanDrie Group in Apeldoorn en Nieuwerkerk aan den IJssel bezet. De activisten van 269 Libération Animale ketenden zich vast aan machines en productieapparatuur, waardoor de slachthuisoperaties volledig werden stilgelegd [1][2]. De politie heeft circa 40 demonstranten gearresteerd wegens huisvredebreuk [3].

Achtergrond van de protestactie

De gecoördineerde actie richt zich tegen de industriële vleesproductie, met name in de kalversector. Nederland is ‘s Europa’s grootste kalfsvleesproducent, met jaarlijks 1.500 million geslachte kalveren, waarvan 90% wordt geëxporteerd [4]. VanDrie Group, het doelwit van de protesten, behoort tot de grootste vleesproducenten in Europa en had in 2023 een omzet van 3,2 miljard euro [5]. De activisten willen aandacht vragen voor wat zij zien als dierenmishandeling in de vleesindustrie.

Vergelijkbare acties uit het verleden

Deze protestactie past in een patroon van eerder verzet. In 2021 werden dezelfde VanDrie-slachthuizen al eens bezet door dierenrechtenactivisten [6]. De huidige actie is internationaal gecoördineerd, met gelijktijdige bezettingen in zowel Nederland als Frankrijk [2]. Een woordvoerder van 269 Libération Animale stelde: ‘Wij zijn niet tegen de manier waarop VanDrie Group slacht, maar tegen slacht in het algemeen’ [7].

Bronnen


dierenrechten slachthuisprotest