Woonbond trekt stekker uit overleg: huurders dreigen 6% meer te betalen
Den Haag, woensdag, 20 november 2024.
De Woonbond stapt uit de onderhandelingen over sociale huur vanwege een dreigende recordverhoging van 6% in 2025. Minister Keijzer wil niet onder de 4,5% gaan, terwijl de inflatie slechts 3,2% is. Dit kan huurders honderden euro’s per jaar extra kosten. Na de hoogste stijging in 30 jaar dit jaar, dreigt nu een nog grotere huurexplosie voor meer dan een miljoen sociale huurders.
Woonbond verlaat overleg
De Woonbond heeft besloten zich terug te trekken uit de onderhandelingen over de verhoging van sociale huren. Deze beslissing komt nadat duidelijk werd dat de minister voor Volkshuisvesting, Mona Keijzer, vasthoudt aan een minimum verhoging van 4,5%, ondanks dat de inflatie slechts 3,2% bedraagt. De bond noemt de geplande verhoging onacceptabel en vreest dat huurders onevenredig de dupe worden van de stijgende kosten van levensonderhoud[1][3].
Gevolgen voor huurders
Met een dreigende huurstijging van 6% in 2025 kunnen huurders honderden euro’s per jaar extra kwijt zijn aan hun huur. Dit jaar al stegen de huren met 5,6%, de grootste stijging in meer dan dertig jaar, en een verdere toename zou de druk op huishoudens die nu al moeite hebben om rond te komen, verergeren. De Woonbond benadrukt dat veel huurders deze verhogingen niet kunnen dragen omdat niet iedereen profiteert van de stijgende cao-lonen[4][5].
Reacties en vooruitzichten
Hoewel de Woonbond uit de onderhandelingen is gestapt, hopen de woningcorporaties en het ministerie nog steeds op een compromis. Aedes, de branchevereniging voor woningcorporaties, stelt dat er een balans moet worden gevonden tussen betaalbare huren en de noodzakelijke investeringen in verduurzaming en nieuwbouw. De Tweede Kamer wordt opgeroepen om in te grijpen en ervoor te zorgen dat de huurverhogingen niet verder stijgen dan de inflatie, om te voorkomen dat meer mensen onder de armoedegrens raken[2][6].