Neparts ontmaskerd: GGD West-Brabant in opschudding

Neparts ontmaskerd: GGD West-Brabant in opschudding

2024-09-26 binnenland

West-Brabant, donderdag, 26 september 2024.
Een ongeregistreerde ‘arts’ werkte vier jaar lang met 1900 kinderen bij GGD West-Brabant. De ontdekking leidt tot onmiddellijk ontslag en politieaangifte. Ouders zijn geschokt, terwijl de GGD een onafhankelijk onderzoek start naar deze ernstige fout in hun controlesysteem.

schok en verontwaardiging

De ontdekking dat een medewerker vier jaar lang zonder BIG-registratie als basisarts werkte, heeft geleid tot grote schok en verontwaardiging in de gemeenten Roosendaal, Moerdijk en Rucphen. Ouders en verzorgers van de 1900 betrokken kinderen zijn donderdagmiddag geïnformeerd. De GGD West-Brabant heeft de medewerker per direct ontslagen en aangifte gedaan bij de politie[1][2]. De reacties waren begrijpelijkerwijs boos en geschokt, aldus Sebastiaan Baan, directeur publieke gezondheid.

gebrekkige controlemechanismen

Hoe kon dit gebeuren? Dat is de grote vraag. Artsen moeten zich registreren in het BIG-register om te mogen werken, maar deze medewerker wist bijna vier jaar lang door de mazen van het net te glippen. De GGD heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld om uit te zoeken hoe dit kon gebeuren en hoe herhaling in de toekomst voorkomen kan worden[3]. Hoewel er geen aanwijzingen zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, roept deze situatie ernstige vragen op over de controlemechanismen binnen de GGD[4].

toekomstige maatregelen

De GGD West-Brabant erkent dat er fouten zijn gemaakt en belooft beterschap. ‘We zullen er alles aan doen om het vertrouwen van ouders en verzorgers te herstellen,’ aldus een woordvoerder. Alle betrokken ouders en kinderen kunnen contact opnemen met een speciaal informatienummer voor vragen en zorgen[5]. Ondertussen loopt het onafhankelijke onderzoek en zal de uitkomst daarvan bepalend zijn voor toekomstige beleidsmaatregelen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn ook op de hoogte gesteld van deze ernstige kwestie[6].

Bronnen


nos.nl www.omroepbrabant.nl www.bd.nl www.destentor.nl ontslag ggd www.ggdwb.nl