Mestkosten melkveehouders exploderen: crisis dreigt

Mestkosten melkveehouders exploderen: crisis dreigt

2024-10-10 economie

Nederland, donderdag, 10 oktober 2024.
Melkveehouders en varkensboeren zien hun mestafzetkosten in twee jaar tijd verdubbelen. DCA Market Intelligence meldt recordhoogtes. Varkensboeren betalen 75% meer, melkveehouders zelfs 101%. Dit kan leiden tot jaarlijkse kosten van €80.000 per bedrijf. Een mestoverschot van €665 miljoen dreigt.

De impact op boerenbedrijven

De enorme stijging van de mestkosten raakt boerenbedrijven hard. Voor een gemiddeld varkens- en melkbedrijf, met respectievelijk 2.200 vleesvarkens en 100 melkkoeien, kunnen de kosten oplopen tot wel €80.000 per jaar[1]. Dit is een directe bedreiging voor de financiële stabiliteit van veel boeren, die al te maken hebben met andere economische uitdagingen zoals stijgende voerkosten en fluctuaties in de melkprijs. Het is alsof je een gat in je zak hebt waar constant geld uit valt. Melkveehouders worden gedwongen om creatief om te gaan met hun budgetten, vaak met het risico dat het ten koste gaat van investeringen in duurzaamheid en innovatie.

Oorzaken van de stijgende kosten

Volgens DCA Market Intelligence zijn de mestprijzen recentelijk tot recordhoogtes gestegen[2]. Dit komt deels door strengere regelgeving rondom mestafzet en stikstofnormen, waardoor de afzetmogelijkheden beperkt zijn[2]. De afbouw van de derogatie, die de hoeveelheid mest die boeren op hun land mogen gebruiken beperkt, heeft ook geleid tot kleinere mestplaatsingsruimtes en hogere kosten voor het afvoeren van overtollige mest[2]. Het lijkt wel alsof de boeren een tweeledig probleem hebben: minder ruimte en meer kosten, wat de druk op hun bedrijfsvoering alleen maar vergroot.

Een dreigend mestoverschot

Het dreigende mestoverschot van €665 miljoen is een bom die tikt onder de Nederlandse landbouw[2]. Met de verwachting dat vanaf 2025 jaarlijks 600.000 vrachtwagens vol mest niet meer afgevoerd kunnen worden, wordt de noodzaak voor structurele oplossingen steeds urgenter[2]. Het mestoverschot kan leiden tot milieuproblemen en verdere economische druk op boeren. Dit is geen kwestie van een beetje modder, maar een serieuze uitdaging die vraagt om een gezamenlijke aanpak van boeren, overheid en de sector.

Bronnen


mestkosten melkveehouders www.voergroepzuid.nl www.boerenbusiness.nl