Indrukwekkend protest ontroert Leiden: duizenden kinderschoenen symboliseren verlies

Leiden, dinsdag, 15 april 2025.
In Leiden kwamen duizenden mensen bijeen om te protesteren tegen het geweld in Gaza. Meer dan 17.000 Palestijnse kinderen zijn sinds oktober 2023 omgekomen. Duizenden schoenen, symbolisch voor de verloren levens, bedekten het plein in een aangrijpende oproep tot verandering.
Indrukwekkend protest ontroert Leiden: duizenden kinderschoenen symboliseren verlies
In Leiden verzamelden zich vele duizenden mensen op de Beestenmarkt voor een indrukwekkend protest tegen het geweld in Gaza. De hartverscheurende realiteit dat meer dan 17.000 Palestijnse kinderen sinds oktober 2023 zijn omgekomen, wordt krachtig gesymboliseerd door duizenden kinderschoentjes die het plein bedekken. Dit protest, ondersteund door de Stichting ‘Plant een Olijfboom’, had als doel om een krachtige oproep tot wereldwijde actie en verandering te doen. De schoenen werden vergezeld door knuffels en bloemen, handelingen die de tragedie en het verlies tastbaar maakten [1][2].
Wereldwijde aandacht voor de humanitaire crisis in Gaza
Dit Leidse protest komt te midden van een steeds luidere internationale roep om actie. Activisten, familieleden en docenten namen de tijd om de namen van de duizenden overleden kinderen voor te lezen. Door dit aangrijpende gebaar wilden zij leiden tot een grotere bewustwording rondom de humanitaire crisis in Gaza en de noodzaak om snel te handelen. Israël hervatte op 18 maart 2025 de aanvallen op Gaza, waarbij al meer dan 1.500 mensen, waaronder veel kinderen, zijn omgekomen. Er dringt zich daarom steeds sterker de vraag op wanneer er een keerpunt zal komen in deze tragedie [3][4].
Een persoonlijke oproep: stop het geweld
Berber van der Woude en Mounir Samuel droegen hun steentje bij door tijdens het protest de namen van de jonge slachtoffers voor te lezen. Hun oproep tot actie en verandering was niet alleen een schreeuw om hulp, maar ook een pleidooi voor wereldwijde solidariteit in een tijd van nood. Velen voelden de parallellen met de belegering van Leiden in 1574, toen de stad op heroïsche wijze overeind bleef. Net als toen, roept dit protest op tot een collectieve daad van veerkracht en samenwerking in tijden van onderdrukking [5][6].