Aanklacht tegen Damen Shipyards: Corruptie, Witwassen en Sanctieovertredingen

Nederland, vrijdag, 25 april 2025.
Het Openbaar Ministerie heeft grote scheepsbouwer Damen aangeklaagd voor omkoping, witwassen en het schenden van sancties tegen Rusland. Dit kan het bedrijf, voornaamste leverancier van de Nederlandse marine, vier jaar uitsluiten van overheidsorders.
Schandaal Dreigt voor Damen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards aangeklaagd voor ernstige misdrijven, waaronder omkoping, witwassen en het schenden van sancties tegen Rusland. De beschuldigingen zijn onder andere gericht op Damen’s CEO Arnout Damen en zijn vader, Kommer Damen, die voorzitter is van de raad van commissarissen [1][2][4]. De rechtszaak kan aanzienlijke gevolgen hebben, waaronder een mogelijke uitsluiting van vier jaar voor het deelnemen aan overheidsaanbestedingen, wat zware financiële verliezen voor Damen zou kunnen betekenen [3][4].
Verdenking van Wijdverbreide Corruptie
De aanklacht volgt op een langdurig onderzoek naar omkoping dat hevige onregelmatigheden aan het licht bracht in de verkopen van schepen in onder meer Sierra Leone, Indonesië en Trinidad en Tobago. Tussen 2006 en 2017 heeft Damen Shipyards mogelijk grote sommen geld betaald aan agenten om schepen succesvol in verschillende landen te verkopen, en wordt ervan verdacht buitenlandse ambtenaren te hebben omgekocht [1][3][5]. Het OM heeft verklaard dat ook, recentelijk, de levering van goederen aan Rusland mogelijk heeft bijgedragen aan ‘militaire en technologische versterking’ van dat land [4][5].
Reactie en Toekomstige Handel
Damen Shipyards heeft de beschuldigingen stellig ontkend en beweert volledig binnen de sanctieregels te hebben geopereerd, met transparantie als kernwaarde [2][5]. Toch heeft de spanning rond deze juridische zaak al effecten op Damen’s imago, terwijl ze blijven benadrukken geen haalbare zaak tegen hen te zien [1][4]. De verwachting is dat de zaak zijn eerste zitting in de tweede helft van 2025 zal zien [4]. In hoeverre deze zaak Damen’s toekomstige overheidscontracten en hun rol als belangrijkste leverancier voor de Nederlandse marine zal beïnvloeden, blijft voor veel insiders een punt van bezorgdheid [3][4].