Nederland zet rem op arbeidsmigratie: strengere eisen voor kenniswerkers

Nederland zet rem op arbeidsmigratie: strengere eisen voor kenniswerkers

2025-07-04 binnenland

Den Haag, vrijdag, 4 juli 2025.
Minister Eddy van Hijum wil de toelating van kennismigranten aanscherpen. Het maandelijks minimumsalaris gaat omhoog met enkele honderden euro’s, waardoor alleen hoogwaardige arbeidskrachten welkom zijn. Bedrijven die eerder illegale arbeid hebben gepleegd, worden uitgesloten van vergunningen. De maatregel moet de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt verminderen en tegelijkertijd kwalitatief talent aantrekken dat daadwerkelijk bijdraagt aan de kenniseconomie.

Strengere eisen voor kennismigranten

Het demissionaire kabinet onder leiding van minister Eddy van Hijum wil de toelating van kennismigranten flink aanscherpen. De minimumsalariseisen voor kennismigranten onder 30 jaar gaan omhoog van €4.171 naar 4671 euro per maand [1][2]. Bedrijven die eerder illegale arbeid hebben gepleegd, worden uitgesloten van het aanvragen van vergunningen voor kennismigranten [3]. Deze maatregel moet de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt verminderen en tegelijkertijd kwalitatief hoogwaardige arbeidskrachten aantrekken.

Selectievere arbeidsmarkt

De Nederlandse overheid wil de kennismigrantenregeling nauwkeuriger afstemmen op de behoeften van het bedrijfsleven [4]. Uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal kennismigranten de afgelopen jaren al daalt: in 2024 kwamen er 19240 kennismigranten naar Nederland, een daling van 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor [5]. Bedrijven die langer dan twee jaar geen kennismigrant hebben ingezet, verliezen bovendien hun status als ‘erkend referent’ [2].

Toekomst van arbeidsmigratie

De aangescherpte regels volgen op advies van een onafhankelijke commissie onder leiding van Richard van Zwol, die aanbevelingen deed om migratie gerichter te selecteren [1]. Het kabinet wil voorkomen dat de kennismigrantenregeling wordt misbruikt voor het binnenhalen van laaggeschoolde arbeidskrachten [3]. De concrete voorstellen worden naar verwachting later deze zomer gepresenteerd, na de politieke zomerreces [4].

Bronnen


arbeidsmarkt kennismigratie