De mysterieuze oorsprong van Covid-19: Vijf jaar later nog steeds onopgelost

De mysterieuze oorsprong van Covid-19: Vijf jaar later nog steeds onopgelost

2025-06-28 buitenland

Genève, zaterdag, 28 juni 2025.
Vijf jaar na het begin van de pandemie blijft de oorsprong van het coronavirus een groot raadsel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nog steeds geen duidelijkheid kunnen krijgen ondanks uitgebreid onderzoek. China weigert volledige transparantie te geven over de eerste uitbraak, waardoor wetenschappers geen definitieve conclusies kunnen trekken. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus verklaarde dat ‘alle opties nog steeds op tafel liggen’, wat aangeeft dat zowel een natuurlijke oorsprong als een laboratoriumlek nog steeds mogelijke verklaringen zijn voor de pandemie die miljoenen levens heeft geëist.

Ondoorzichtige onderzoeksresultaten

Vijf jaar na de eerste Covid-19-uitbraak blijft de oorsprong van het coronavirus een compleet mysterie. De WHO heeft ondanks uitgebreid onderzoek nog geen definitieve conclusies kunnen trekken. De voornaamste reden hiervoor is de weigering van China om volledige transparantie te bieden [1]. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukte dat ‘alle opties nog steeds op tafel liggen’, wat betekent dat zowel een natuurlijke oorsprong als een mogelijke laboratoriumincident nog steeds worden overwogen [2].

Ontbrekende puzzelstukjes

Uit onderzoek van de Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens (SAGO) blijkt dat cruciale informatie ontbreekt. China heeft geen gedetailleerde virusinformatie willen verstrekken over de eerste besmettingen [3]. De organisatie heeft geen toegang gekregen tot oorspronkelijke onderzoeksdata, wat grondig onderzoek naar de werkelijke oorsprong onmogelijk maakt [4]. 27200 nieuwe besmettingen worden nog wekelijks gemeld, wat aantoont dat het virus nog steeds actief is [2].

Toekomstperspectief

De zoektocht naar de oorsprong van Covid-19 gaat onverminderd door. Wetenschappers hebben de dichtstbijzijnde virusstammen gevonden in vleermuizen in China (2013) en Laos (2020), maar deze zijn nog steeds te ver verwijderd om als directe bron te worden aangemerkt [5]. WHO-topman Ghebreyesus benadrukte dat het achterhalen van de oorsprong een morele verplichting is jegens de miljoenen slachtoffers [2].

Bronnen


coronavirus WHO onderzoek