Hoekstra's Klimaatplan: Grenzen Verleggen of Groene Ontsnappingsroute?

Hoekstra's Klimaatplan: Grenzen Verleggen of Groene Ontsnappingsroute?

2025-07-02 buitenland

Brussel, woensdag, 2 juli 2025.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra daagt Europa uit met een spectaculair klimaatvoorstel dat 90 procent CO2-reductie beoogt tegen 2040. Zijn controversiële strategie introduceert ‘geitenpaadjes’ waarbij landen tot 3 procent van hun klimaatdoelen mogen realiseren via buitenlandse projecten. Critici noemen het ‘klimaatkolonialisme’, maar Hoekstra verdedigt de aanpak als pragmatische oplossing om steun te verwerven. De voorgestelde methode belooft onderhandelingen te versoepelen, maar roept fundamentele vragen op over de werkelijke impact en uitvoerbaarheid van de klimaatambities.

Europese klimaatambitie onder druk

Eurocommissaris Wopke Hoekstra presenteert een gedurfd klimaatplan met een CO2-reductiedoel van 90 procent tegen 2040 [1]. Zijn controversiële strategie introduceert een opvallende flexibiliteit: EU-landen mogen tot 3 procent van hun klimaatdoelen realiseren via projecten buiten Europa [2]. Mohammed Chahim, Europarlementariër, noemt dit een ‘klimaataflaat’ en waarschuwt dat dit kan leiden tot 170 miljoen megaton extra CO2-uitstoot in de EU, wat meer is dan de totale Nederlandse uitstoot [2].

Onderhandelingsstrategie met geitenpaadjes

Hoekstra reisde door Europa om draagvlak te creëren voor zijn ambitieuze plan [3]. Door landen de mogelijkheid te bieden buitenlandse klimaatprojecten mee te laten tellen, hoopt hij voldoende steun te verwerven [1][2]. Critici zien dit als ‘klimaatkolonialisme’, waarbij rijke Europese landen hun verplichtingen afwentelen op ontwikkelingslanden door bijvoorbeeld bomen te laten planten in Afrika [4].

Toekomst van Europees klimaatbeleid

Het voorstel zal maandenlang onderwerp van discussie zijn in de EU-landen en het Europees Parlement [2]. Er heerst onzekerheid of landen het 90%-doel daadwerkelijk zullen halen [1]. Hoekstra’s aanpak toont de complexiteit van internationale klimaatonderhandelingen, waarbij economische haalbaarheid moet worden afgewogen tegen urgente klimaatambities [3].

Bronnen


CO2-reductie klimaatdoel