Ethiopische toppers domineren TCS Amsterdam Marathon 2024

2024-10-20 sport

Amsterdam, zondag, 20 oktober 2024.
Tsegaye Getachew wint de TCS Amsterdam Marathon 2024 in een spannende strijd. Bij de vrouwen verpulvert Yalemzerf Yehualaw het parcoursrecord. Meer dan 45.000 deelnemers trotseren het snelle parcours door de hoofdstad, met start en finish in het iconische Olympisch Stadion.

Een spannende strijd bij de mannen

Tsegaye Getachew uit Ethiopië kwam als eerste over de finish bij de TCS Amsterdam Marathon 2024 met een tijd van 2:05:36. Het was een razend spannende race, waarbij Boki Asefa, ook uit Ethiopië, slechts één seconde later de tweede plaats bemachtigde[1]. Getachew, die in 2022 al de marathon in Amsterdam won, bewees opnieuw zijn dominantie op het snelle parcours. Dit jaar trok de marathon meer dan 45.000 deelnemers, waarvan 22.500 aan de volledige marathon deelnamen[2].

Yalemzerf Yehualaw maakt indruk

De Ethiopische Yalemzerf Yehualaw domineerde de vrouwenrace en brak niet alleen het parcoursrecord, maar vestigde ook een indrukwekkende tijd van 2:16:50[1]. Haar overwinning was geen verrassing, gezien haar sterke debuut in Hamburg in 2022. Yehualaw liet Haven Hailu, haar landgenote, achter met een aanzienlijke voorsprong van bijna drie minuten[3]. Deze prestatie kwam slechts drie seconden tekort van het wereldrecord, wat een zeer indrukwekkende prestatie is voor de marathon in Amsterdam[2].

Een marathon van wereldklasse

De TCS Amsterdam Marathon is een World Athletics Platinum Label Road Race en staat bekend om zijn snelle en schilderachtige parcours door de stad. Het evenement startte en eindigde in het Olympisch Stadion, en leidde de lopers langs iconische plekken zoals het Rijksmuseum en het Vondelpark[2]. Met live-uitzendingen op de NOS en Eurosport 2 konden fans wereldwijd de race volgen[4]. De marathon vierde niet alleen persoonlijke overwinningen, maar ook de rijke traditie van hardlopen in Amsterdam. Volgend jaar viert de marathon zijn 50-jarig jubileum, wat de verwachtingen alleen maar hoger maakt voor de komende edities[2].