Nieuw Laagtepunt voor Windenergie in Nederland: Stagnatie Veroorzaakt Zorg

Nederland, maandag, 12 mei 2025.
Het aantal nieuwe windmolens in Nederland daalde vorig jaar fors, met een groei van slechts 127 megawatt, de laagste sinds 2017. Dit kan de langetermijnklimaatdoelen ernstig belemmeren.
Onder druk van protesten
De vermindering van het aantal opgeleverde windmolens veroorzaakt zorgen over het behalen van toekomstgerichte klimaatdoelen. In 2024 zagen we slechts 33 nieuwe turbines die samen de capaciteit hadden om 127 megawatt op te wekken, de laagste toename sinds 2017 [1]. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wijst op oorzaken zoals juridische procedures en groeiend verzet van omwonenden. Vooral in regio’s zoals Zuid-Limburg, Twente en Amersfoort zijn nog steeds geen turbines te vinden, deels door lange bezwaarprocedures en wachttijden bij de Raad van State [2].
Defensie en politiek als obstakels
Naast de lokale weerstand heeft ook Defensie invloed op de vertragingen. Er is meer ruimte nodig voor militaire oefeningen, wat kan leiden tot restricties bij het plaatsen van turbines nabij defensieterreinen [1]. Autoriteiten worden bovendien extra voorzichtig in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen, waardoor besluitvorming rond windprojecten verder vertraagd wordt [2]. De behoefte onder het publiek om beslissingen uit te stellen heeft de situatie bovendien bemoeilijkt [1].
De toekomst van windenergie
Hoewel de korte-termijndoelen haalbaar lijken, zoals blijkt uit de 1.300 megawatt aan geplande projecten eind 2024, vormt de huidige stagnatie een bedreiging voor langetermijndoelstellingen [1]. De overheid moet op zoek naar versoepelingen in wetgeving of andere oplossingen om de plaatsing van nieuwe windmolens te versnellen [3]. De onzekerheden over locaties en vertrouwenscrisis onder de bevolking leggen de lat hoger voor beleidsmakers die de transitie willen versnellen. Het is tijd voor een frisse wind, letterlijk en figuurlijk [1][3].