Gaswinning in Noordzee verhoogd: Minder afhankelijk van buitenlands gas

Gaswinning in Noordzee verhoogd: Minder afhankelijk van buitenlands gas

2025-04-23 economie

Noordzee, woensdag, 23 april 2025.
Nederland heeft samen met olie- en gasbedrijven afgesproken om de gasproductie in de Noordzee te verhogen. Dit helpt om minder afhankelijk te zijn van geïmporteerd gas en ondersteunt de staatskas.

Akkoord over gasproductie

De Nederlandse regering heeft samen met Energiebeheer Nederland (EBN) en ElementNL een akkoord bereikt om de gasproductie in de Noordzee op te schroeven. Met de ondertekening van het ‘Sectorakkoord gaswinning in de energietransitie’ wordt geprobeerd de afhankelijkheid van buitenlands gas, momenteel ruim 60% van het verbruik, te verminderen [1][2]. Dit akkoord is mede ingegeven door de sluiting van het Groningenveld, dat voorheen een grote binnenlandse gasbron was [1].

Impact op energievoorziening

Met de verhoogde gaswinning richt Nederland zich op het efficiënt benutten van de resterende 150 miljard kubieke meter aardgas onder de Noordzee [1][2]. Door een gezamenlijke aanpak per regio in te voeren, willen de betrokken partijen kosten drukken en de efficiëntie verbeteren. Dit akkoord leidt naar verwachting tot een stabielere energievoorziening en minder CO2-uitstoot omdat geïmporteerd, vervuilender gas vervangen wordt [2][4].

Vergunningen en samenwerking

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft samen met de CEO van EBN, Jan-Willem van Hoogstraten, afgesproken de vergunning procedures te versnellen zonder aan zorgvuldigheid in te boeten. Hiermee wordt geborgd dat ten minste 100 miljard kubieke meter gemakkelijk kan worden gewonnen. De deelname van EBN in gasprojecten verhoogt van 40% naar 85% om commerciële risico’s te beperken [1][2]. Het is een stap die niet alleen economisch voordelig is maar ook bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van Nederland door een schoner energiesysteem te bevorderen [2][3].

Bronnen


Noordzee gaswinning