Amerikaans Steunpauze Zet Oekraïne Onder Druk: Wat Nu?

Kyiv, woensdag, 2 juli 2025.
De Verenigde Staten hebben cruciale wapenleveringen aan Oekraïne stopgezet, wat een potentieel risico vormt voor de Oekraïense verdediging. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de plaatsvervangend Amerikaanse ambassadeur ontboden voor opheldering. Militaire bronnen vrezen dat deze stap het leger verzwakt en Rusland kan aanmoedigen door te gaan met de oorlog. De pauze in wapenleveranties, met name raketten en munitie, kan de verdedigingscapaciteit van Oekraïne significant aantasten.
Amerikaans steunpauze raakt Oekraïens defensievermogen
De Verenigde Staten hebben besloten cruciale wapenleveranties aan Oekraïne op te schorten, wat directe gevolgen heeft voor de militaire verdediging. Het gaat specifiek om raketten voor Patriot-luchtafweersystemen, precisieartilleriegranaten en raketten voor F-16’s en drones [3]. Het Witte Huis verklaarde dat deze beslissing werd genomen ‘om de Amerikaanse belangen voorop te stellen na een evaluatie van de militaire steun wereldwijd’ [3]. Militaire bronnen benadrukken dat het Oekraïense leger zwaar leunt op Amerikaanse steun en zonder deze munitie minder goed in staat zal zijn zich te verdedigen [1][2].
Diplomatieke spanning tussen Kyiv en Washington
Oekraïne heeft direct gereageerd door de plaatsvervangend Amerikaanse ambassadeur John Ginkel te ontbieden voor opheldering [1][2]. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat deze stap Rusland zou kunnen aanmoedigen om door te gaan met de oorlog [1]. Het Kremlin reageerde positief op de wapenstop, met woordvoerder Dmitri Peskov die stelde: ‘Hoe minder wapens worden geleverd aan Oekraïne, hoe dichterbij een eind aan de speciale militaire operatie komt’ [1].
Bredere context van militaire steun
Sinds de Russische invasie in februari 2022 hebben de Verenigde Staten voor meer dan 66 miljard dollar (ruim 55 miljard euro) aan wapens en militaire bijstand geleverd [3]. De Europese Unie steunt Oekraïne eveneens, met bijna 60 miljard euro aan militaire steun [3]. De huidige wapenstop roept vragen op over de toekomstige militaire ondersteuning van Oekraïne, vooral nu president Donald Trump nog geen extra wapenpakketten heeft toegezegd [1].