Kosmos 482: Oude Russische ruimtetuig stort na 53 jaar neer in oceaan

Indische Oceaan, zaterdag, 10 mei 2025.
De Sovjet-sonde Kosmos 482, gelanceerd in 1972 en nooit op Venus aangekomen, stortte vandaag neer in de Indische Oceaan na decennia van omzwaaien rond de aarde. Desondanks blijft het mysterieus als een kosmisch relikwie.
Van Sovjet-ambitie tot oceaanwrak
Kosmos 482, de ambitieuze Sovjet-sonde gelanceerd op 31 maart 1972, zou oorspronkelijk Venus verkennen als onderdeel van het Venera-programma. Technische problemen zorgden ervoor dat de sonde nooit verder kwam dan de aarde, waar het in een baan bleef zweven tot het eindelijk vandaag neerstortte in de Indische Oceaan nabij Java [1][2][3]. De capsule van 500 kilo landde, zoals voorspeld, in een gebied dat grotendeels uit water bestaat, wat de zorgen over landingsgebieden met grotere populaties minimaliseerde [4][6].
Kapotte dromen, handige fouten
Experts zoals Marco Langbroek benadrukken de onvoorspelbaarheid van de re-entry zones van ruimtepuin, maar gelukkig kwam 70% van de aardse oppervlaktes, inclusief oceanen, als favoriet uit de bus [6][7]. Een leuke anekdote: de Kosmos 482 werd vergeleken met een extreem zware bowlingbal, klaar om het hemelnieuwe 7-10 split om te gooien [2]. Roscosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, en EU-SST bevestigden de impact en praten over kosmische prullenbakken in de ruimte [1][3].
Het einde van een ruimte-icoon
Ruimtevaartliefhebbers worden nog steeds gefascineerd door deze leefregels van de jaren ‘70. Hoewel Kosmos 482 nooit op Venus aankwam, blijft het een iconisch artefact van een tijd waarin verkenning de toekomst bepaalde [7][8]. Jonathan McDowell beschrijft het als een stukje ruimtegeschiedenis dat zich aan de vergetelheid heeft onttrokken [5]. Maar wees gerust, het risico was laag: wetenschappers berekenden dat de kans dat het ruimteschroot op een persoon landde zo’n 1 op 25.000 was [3]. Niet genoeg om de kelder in te vluchten!
Bronnen
- www.telegraaf.nl
- nos.nl
- www.telegraaf.nl
- www.bnr.nl
- www.nytimes.com
- www.newsweek.com
- www.infobae.com