KLM-piloten worden militaire gevechtsvliegers: revolutie in luchtvaart en defensie

KLM-piloten worden militaire gevechtsvliegers: revolutie in luchtvaart en defensie

2025-07-07 binnenland

Amsterdam, maandag, 7 juli 2025.
KLM heeft een baanbrekende overeenkomst gesloten met het Ministerie van Defensie waarbij commerciële piloten kunnen worden ingezet als reservisten voor militaire vluchten. Topvrouw Marjan Rintel kondigt aan dat KLM-piloten met een militaire achtergrond straks ook gevechtsvliegtuigen zoals de F-35 kunnen besturen. Deze unieke samenwerking biedt piloten nieuwe carrièreperspectieven en vergroot de flexibiliteit van zowel de luchtvaart als defensiesector. De deal maakt het voor KLM-piloten mogelijk om hun militaire vaardigheden te behouden en tegelijkertijd in de civiele luchtvaart te werken.

Revolutionaire samenwerking tussen KLM en Defensie

KLM gaat piloten beschikbaar stellen als reservisten voor militaire vluchten, met een unieke focus op gevechtsvliegtuigen zoals de F-35 [1]. De luchtvaartmaatschappij maakt vijf voltijdsbanen vrij die verdeeld kunnen worden over meerdere piloten, met name degenen met een militaire achtergrond [1]. Op dit moment zijn er elf voormalige F-35-piloten in dienst bij KLM, die nu worden gevraagd om weer bij Defensie aan de slag te gaan [1].

Strategisch voordeel voor beide sectoren

Staatssecretaris Gijs Tuinman benadrukt het belang van deze samenwerking in een steeds onveiliger wordende wereld [2]. KLM-topvrouw Marjan Rintel is trots dat het bedrijf kan bijdragen aan de weerbaarheid van Nederland [2]. De overeenkomst biedt piloten de mogelijkheid om hun militaire vaardigheden te behouden terwijl ze in de civiele luchtvaart blijven werken [1]. Bovendien hoopt KLM dat deze samenwerking de aantrekkelijkheid van het bedrijf als werkgever zal vergroten [2].

Toekomstperspectieven

De samenwerking gaat verder dan alleen piloten. KLM en Defensie verkennen mogelijkheden voor gezamenlijke werving en training van technisch personeel [2]. Defensie heeft de ambitie om het personeelsbestand uit te breiden naar 100.000 mensen in 2030, waarvan 20.000 ‘deeltijdmilitairen’ [3]. Dit convenant past in een bredere strategie om personeel uit verschillende sectoren te kunnen inzetten in tijden van verhoogde paraatheid [3].

Bronnen


KLM piloten militaire reservisten