Faber's Weigering Veroorzaakt Politieke Storm

Faber's Weigering Veroorzaakt Politieke Storm

2025-04-02 politiek

Den Haag, woensdag, 2 april 2025.
Asielminister Marjolein Faber weigert koninklijke onderscheidingen aan COA-vrijwilligers, wat tot felle kritiek van politici leidt. Ze betreurt haar optreden, maar blijft excuses uit. De oppositie overweegt een motie van wantrouwen.

Kabinet verdeeld over lintjeskwestie

Premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) hebben ingegrepen in de controversiële lintjeskwestie. Ze zullen de koninklijke onderscheidingen voor de vijf COA-vrijwilligers alsnog ondertekenen [1]. Faber’s weigering om de lintjes toe te kennen omdat ‘hun werk haaks staat op haar beleid’ heeft tot grote verontwaardiging geleid in de Tweede Kamer [2]. CDA-leider Henri Bontenbal eist nu publiekelijk excuses van de minister en dreigt haar anders het vertrouwen op te zeggen [3].

Breed protest tegen minister

De commotie heeft geleid tot een unieke vorm van protest: VluchtelingenWerk Nederland en andere organisaties hebben paginagrote advertenties geplaatst in landelijke dagbladen om hun waardering voor de vrijwilligers te tonen [4]. BBB-leider Caroline van der Plas noemde de situatie ‘bizar, triest, kinderachtig en kleinzielig’ [5]. Hoewel Faber zegt haar optreden te ‘betreuren’, weigert ze excuses te maken en staat ze nog steeds achter haar besluit [6].

Politieke consequenties

De kwestie heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor het kabinet. Tijdens het Tweede Kamerdebat van woensdag 2 april dreigt een motie van wantrouwen [7]. Staatssecretaris Coenradie (Justitie en Veiligheid) heeft inmiddels erkend dat er geen eenheid van kabinetsbeleid is [8]. De steun voor Fabers asielplannen staat nu op het spel, waarbij vooral de houding van het CDA cruciaal blijkt [9].

Bronnen


lintjesrel asielminister