Nederlandse Portemonnee Groeit: Consumenten Geven 1,1% Meer Uit in Mei

Den Haag, dinsdag, 8 juli 2025.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek onthult een hoopvol economisch signaal: Nederlandse huishoudens verhogen hun bestedingen met 1,1% in mei. Opvallend is de forse stijging van 1,8% in diensten en 0,7% in duurzame goederen, waarbij vervoermiddelen de belangrijkste aanjager blijken. Dit wijst op toenemend consumentenvertrouwen en economische veerkracht, ondanks eerdere uitdagende maanden.
Consumptiegroei geeft economische veerkracht aan
Nederlandse huishoudens hebben in mei 2025 1.1 procent meer uitgegeven dan in mei 2024, wat wijst op een positieve economische trend. De stijging zit vooral in diensten, waar consumenten 1.8 procent meer besteedden, zoals verzekeringen, openbaar vervoer en bezoeken aan restaurants en evenementen [1][2]. Opvallend is de groei in aankopen van vervoermiddelen, wat duidt op toenemend consumentenvertrouwen [1].
Achtergrond van de bestedingen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert dat naast diensten ook duurzame goederen met 0.7 procent zijn gestegen [1]. Daarentegen gaven huishoudens 0,3 procent minder uit aan voedings- en genotmiddelen en 0,2 procent minder aan overige goederen zoals energie en motorbrandstoffen [1]. De consumptieradar van het CBS geeft aan dat de omstandigheden voor consumptie in juni gunstiger waren dan in mei, vooral door positievere verwachtingen over werkgelegenheid [2].
Economische context
De consumptiegroei komt op een moment dat Nederland een inflatie van 3,1 procent kent [3] en de economie zoekt naar stabiliteit. Met een bescheiden economische groei van 1 procent in 2024 [4] lijken deze bestedingscijfers een voorzichtig positief signaal voor de Nederlandse economische situatie.