Nederland overweegt gedwongen terugkeer van Syrische asielzoekers
Den Haag, vrijdag, 10 januari 2025.
Nederland wil Syrische asielzoekers gedwongen laten terugkeren als de situatie in Syrië verbetert, naar voorbeeld van Duitsland en Oostenrijk. Dit plan roept discussie op in de politiek.
Kabinet volgt Europese trend
Het ministerie van Asiel en Migratie onder leiding van minister Marjolein Faber heeft vandaag aangekondigd dat Nederland het voorbeeld van Duitsland en Oostenrijk wil volgen voor de terugkeer van Syrische asielzoekers [1][2]. Van de ongeveer 150.000 Syriërs die momenteel in Nederland verblijven [2], komt een deel mogelijk in aanmerking voor gedwongen terugkeer zodra de veiligheidssituatie dit toelaat. De speciale gezant Gijs Gerlag heeft het land op 2 en 4 januari 2025 bezocht om de situatie te beoordelen [2].
Verdeeldheid in de politiek
Het plan leidt tot verhitte discussies in de Tweede Kamer. Rechtse coalitiepartijen steunen de gedwongen terugkeer, waarbij PVV-leider Geert Wilders stelt dat Syriërs moeten helpen bij de heropbouw van hun land. NSC-Kamerlid Diederik Boomsma benadrukt dat terugkeer mogelijk moet zijn zodra het land veilig genoeg is [2]. D66’er Anne-Marijke Podt waarschuwt echter voor de onvoorspelbaarheid van de situatie in Syrië [2]. Stichting Vluchteling meldt dat momenteel 90% van de Syrische bevolking in armoede leeft en er grote tekorten zijn aan basisvoorzieningen [5].
Concrete stappen en ondersteuning
De Dienst Terugkeer en Vertrek rapporteert dat in 2024 al bijna 6.000 mensen Nederland hebben verlaten, waarvan 54% vrijwillig [7]. Voor terugkerende Syriërs wordt financiële ondersteuning overwogen. Sommige hulporganisaties bieden nu al cash-hulp aan teruggekeerde families, zoals blijkt uit een programma waarbij 603 geselecteerde families maandelijks 100 euro ontvangen [5]. Het ministerie benadrukt dat eerst wordt ingezet op vrijwillige terugkeer: ‘Syriërs die nu willen vertrekken zullen we, waar mogelijk, helpen terug te keren’ [1].
Bronnen
- voorburgsdagblad.nl
- www.rtl.nl
- scientias.nl
- www.amnesty.nl
- www.vluchteling.nl
- www.binnenlandsbestuur.nl
- www.dienstterugkeerenvertrek.nl