Barendrechtse huiseigenaar trotseert wateroverlast met innovatieve oplossing

Barendrechtse huiseigenaar trotseert wateroverlast met innovatieve oplossing

2024-09-24 binnenland

Barendrecht, dinsdag, 24 september 2024.
Kees Ritmeester, eigenaar van Dorpsstraat 153 in Barendrecht, neemt het heft in eigen handen na aanhoudende wateroverlast. Overleg met de gemeente liep op niets uit. Nu beschermt een zelfgeplaatste damwand zijn pand tegen water uit een naburige groenstrook. Een staaltje daadkracht dat hopelijk een einde maakt aan natte voeten en aangetaste vloeren.

onafhankelijkheid in actie

Kees Ritmeester, eigenaar van Dorpsstraat 153, wachtte niet langer op gemeentelijke maatregelen. Na herhaaldelijke klachten over water dat zijn vloer aantastte, besloot hij zelf een aannemer in te schakelen. De oorzaak: slecht afwaterende taluds van de hoger gelegen Singel. De oplossing: een damwand om het water van de groenstrook weg te houden. Zo wordt zijn pand nu beschermd tegen toekomstige overstromingen.

wateroverlast in de regio

Barendrecht en omliggende gebieden kampen vaker met wateroverlast door hevige regenval[1]. Klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden, waardoor straten en kelders onder water komen te staan. Het waterschap Hollandse Delta heeft zelfs een campagne, ‘WaterWijs’, gestart om bewoners te informeren over preventieve maatregelen[2]. Deze problemen zijn niet uniek voor Dorpsstraat 153, maar vereisen wel creatieve oplossingen zoals die van Ritmeester.

toekomstbestendige oplossingen

Innovatieve oplossingen zoals wadi’s, die regenwater bufferen en infiltreren, kunnen ook bijdragen aan het verminderen van wateroverlast[3]. Hoewel Ritmeester een damwand koos, zijn er andere methoden die op lange termijn voordelen bieden. Gemeentelijke groenstroken en tuinen kunnen zo worden aangepast om overvloedig regenwater beter te beheren. Door samenwerking en innovatieve ideeën kunnen we de impact van wateroverlast in stedelijke gebieden minimaliseren.

Bronnen


wateroverlast Barendrecht www.deschakelbarendrecht.nl www.deschakelalbrandswaard.nl www.tuinadvies.be