Gele Koortsuitbraak Dwingt Colombia tot Noodtoestand

Colombia, donderdag, 17 april 2025.
Colombia roept noodtoestand uit door gele koorts. De uitbraak, voornamelijk in Tolima, heeft al tientallen levens geëist. Snelle vaccinaties zijn essentieel om verdere verspreiding te voorkomen.
Gele Koortsuitbraak in Colombia
In Colombia worden de noodklokken geluid nu gele koorts zich in rap tempo verspreidt. Vooral in de regio Tolima treft het virus hard: daar zijn sinds het begin van 2024 al 74 mensen getroffen en 34 zijn overleden [1][2]. De verspreiding naar stedelijke gebieden zoals Bogota zorgt voor extra zorgen, mede door klimaatverandering die muggen in staat stelt naar hoger gelegen gebieden te migreren [2][3]. Om de verspreiding tegen te gaan, heeft de Colombiaanse regering vaccinatiecampagnes opgezet. President Gustavo Petro benadrukt de ernst van de situatie en moedigt iedereen aan om zich te laten vaccineren [2][4].
Internationale Bezorgdheid
De uitbraak in Colombia wekt internationale bezorgdheid omdat de ziekte dreigt over te slaan naar buurlanden. Gele koorts is een gevaarlijke virale infectie overgebracht door Aedes- en Haemagogus-muggen en kan ernstige symptomen zoals geelzucht en bloedingen veroorzaken bij besmette personen. Ongeveer één op de tien geïnfecteerden overlijdt doorgaans aan de ziekte [3]. Er is geen medicijn beschikbaar, maar vaccinatie biedt effectieve bescherming. President Petro heeft verplichte inentingsprotocollen aangekondigd voor mensen die het land binnenkomen of verlaten [3][5].
Maatregelen en Voorzorgsmaatregelen
Om verdere escalatie te voorkomen, zet de Colombiaanse regering sterk in op het versnellen van vaccinaties en voorlichtingscampagnes. Minister Guillermo Alfonso Jaramillo van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat vaccinatiecertificaten verplicht worden gesteld voor reizigers, en de president heeft burgers gewaarschuwd om deze paasperiode risicogebieden te mijden indien ze niet zijn gevaccineerd [1][2]. Ondertussen wordt samengewerkt met internationale gezondheidsorganisaties om de uitbraak in te dammen en meer vaccinaties veilig te stellen [2]. Het bewust maken van de bevolking en het aanpassen van reisprotocollen moeten helpen de gevolgen van deze zorgwekkende gezondheidscrisis te beperken.