Ketenen van het Verleden Verbroken: Nederland Herdenkt 162 Jaar na Afschaffing Slavernij

Amsterdam, dinsdag, 1 juli 2025.
Op 1 juli 2025 vond in het Oosterpark te Amsterdam de jaarlijkse nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden plaats. Onder een bloedhete zon kwamen honderden mensen bijeen om stil te staan bij een pijnlijk hoofdstuk uit de nationale geschiedenis. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamer Ondervoorzitter Tom van der Lee legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Slavernijmonument. Sprekers zoals demissionair minister-president Dick Schoof, burgemeester Femke Halsema en Silveria Jacobs benadrukten dat erkenning en compensatie essentieel zijn voor werkelijke gerechtigheid. De herdenking markeerde 162 jaar na de wettelijke afschaffing van slavernij en riep op tot voortdurende dialoog en herstel.
Nationale Herdenking onder Extreme Hitte
De jaarlijkse nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli 2025 in het Amsterdamse Oosterpark werd gekenmerkt door extreme temperaturen. Vanwege de hitte werd de ceremonie vervroegd naar 12:15 uur in plaats van de oorspronkelijk geplande 14:00 uur [4]. Honderden aanwezigen, sommigen gekleed in traditionele kledij, trotseerden de hitte om stil te staan bij een pijnlijk hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis [4]. De organisatie had speciale maatregelen getroffen, zoals extra schaduwplekken, zitplaatsen en watervoorzieningen om de bezoekers te beschermen [4].
Kranslegging en Prominente Sprekers
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamer Ondervoorzitter Tom van der Lee legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Slavernijmonument [1][2]. De toespraken waren veelzeggend: demissionair minister-president Dick Schoof erkende dat ‘alle pijn en onrecht uit het verleden nog steeds van invloed zijn op het heden’ [5]. Burgemeester Femke Halsema waarschuwde dat de strijd tegen racisme nog niet gestreden is [5]. Silveria Jacobs, voormalig minister-president van Sint-Maarten, benadrukte de noodzaak van compensatie, die zij omschreef als ‘de roze olifant in de kamer’ [3].
Oproep tot Dialoog en Herstel
Wendeline Flores van NiNsee stelde dat herstel concrete investeringen vereist om sociale nadelen te compenseren [5]. De herdenking markeerde 162 jaar na de wettelijke afschaffing van slavernij [1] en riep op tot voortdurende dialoog en erkenning. Na de excuses van Koning Willem-Alexander in 2023 [4] blijft de oproep tot substantiële actie onverminderd actueel. Het Keti Koti Festival op het Museumplein zou later op de dag doorgaan, met muziekoptredens, paneldiscussies en debatten tot 23:00 uur [4].