Kamer Andert Transgenderwet: Oproep tot Intrekking Binnen Een Maand

Kamer Andert Transgenderwet: Oproep tot Intrekking Binnen Een Maand

2025-04-08 politiek

Den Haag, dinsdag, 8 april 2025.
De Tweede Kamer heeft opnieuw gestemd om de transgenderwet in te trekken, die het wijzigen van geslachtsregistratie vereenvoudigt. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de rechten van transpersonen in Nederland.

Politieke verschuiving

De motie, een initiatief van SGP, JA21 en FvD, kreeg brede steun van de coalitiepartijen NSC, PVV en BBB [1]. Een jaar geleden werd een vergelijkbare motie al aangenomen, maar het toenmalige demissionaire kabinet weigerde destijds de wet in te trekken [1]. De wet zou het mogelijk maken om zonder deskundigenverklaring een geslachtswijziging door te voeren en ook kinderen onder de 16 jaar zouden via de rechtbank hun geslachtsregistratie kunnen aanpassen [2].

Veranderd politiek landschap

Na de verkiezingen van november 2023 veranderde het politieke landschap aanzienlijk. NSC, met twintig nieuwe zetels, voegde zich bij de tegenstanders van de wet. Samen met PVV, BBB, CDA, FVD, ChristenUnie, SGP en JA21 vormden zij een meerderheid tegen de verruiming [2]. De progressieve partijen, waaronder D66, PvdD en GroenLinks-PvdA, hebben fel gereageerd op deze ontwikkeling en spreken van ‘onbehoorlijk bestuur’ [2].

Volgende stappen

Het kabinet moet nu binnen een maand reageren op deze nieuwe oproep [1]. Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming zal binnenkort met een reactie komen op de motie [2]. De wet was eerder controversieel verklaard na de val van het kabinet-Rutte IV, maar staat nu weer op de agenda voor behandeling [2].

Bronnen


Tweede Kamer transgenderwet