België Steunt Verhoging NAVO-Defensiebudget Te Midden Van Interne Verdeeldheid

Antalya, vrijdag, 16 mei 2025.
Tijdens een NAVO-bijeenkomst steunde België verhoging van defensie-uitgaven. Naast de oproep van landen nabij Rusland, is er interne weerstand vooral uit Zuid-Europa tegen deze verhoging.
Ondersteuning en Weerstand Binnen de NAVO
Tijdens de NAVO-bijeenkomst in Antalya heeft België, onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot, zijn steun uitgesproken voor het voorstel van NAVO-baas Mark Rutte om de defensie-uitgaven te verhogen tot 3,5% van het BBP tegen 2032 [1][2]. Dit voorstel is controversieel: landen die grenzen aan Rusland, zoals de Baltische staten en Polen, dringen aan op een verhoging tot 5% vanwege hun directe veiligheidszorgen. Tegelijkertijd, staan Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje op de rem door economische druk en de vrees dat deze verhoging hun begroting zou ontwrichten [1][3].
Rutte’s Compromisvoorstel
NAVO-hoofd Mark Rutte heeft voorgesteld om een deel van het defensiebudget te besteden aan bredere veiligheidsmaatregelen zoals infrastructuurverbeteringen en cyberveiligheid. Dit zou moeten helpen om de druk op de NAVO-landen te verminderen, die nu moeten streven naar een verhoging van hun defensie-uitgaven tot 3,5% van hun BBP, met een aanvullend 1,5% voor ‘zachte’ veiligheid. De VS, onder leiding van president Trump, is bereid om Rutte’s compromis te accepteren, zolang de uitgaven gerelateerd blijven aan defensie [2][4][5].
Toekomstige Topontmoetingen
De NAVO-top in Den Haag op 24-25 juni 2025 zal cruciaal zijn voor het vastleggen van de nieuwe defensienormen. Belgische diplomatiekoorts stijgt, omdat de steun van andere landen zoals Italië en Spanje nodig is. De aangekondigde verhogingen moeten immers ook acceptabel zijn binnen de politiek van deze landen. De spanning stijgt, evenals de verwachting dat een definitief akkoord kan worden bereikt tegen de achtergrond van diepgaande discussies over de veiligheidssituatie in Europa [1][3][4].