Oppositie dringt aan op zorgvuldige behandeling van nieuwe asielwetten
Den Haag, donderdag, 19 december 2024.
Oppositiepartijen zijn bezorgd over de snelle invoering van nieuwe asielwetten door minister Faber. Ze benadrukken het gebrek aan inspraak van betrokken organisaties en de invloed van politieke druk.
Zorgen over haastige wetgeving
Oppositiepartijen maken zich ernstig zorgen over de snelheid waarmee minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) haar nieuwe asielwetten wil doorvoeren [1][5]. De minister presenteert morgen, vrijdag 20 december, drie ingrijpende wetten aan de ministerraad [6]. Deze wetten bevatten onder meer het afschaffen van asielvergunningen voor onbepaalde tijd en strengere regels voor gezinshereniging [5].
Kritiek op gebrek aan inspraak
Betrokken organisaties hebben nauwelijks tijd gekregen om hun mening te geven over de wetten, en sommige zijn zelfs helemaal niet geraadpleegd [1]. SP-Kamerlid Michiel van Nispen uit specifiek zijn zorgen over de positie van coalitiepartij NSC [1]. NSC-Kamerlid Diederik Boomsma benadrukt dat zijn partij de wetten zorgvuldig wil behandelen: ‘Wij willen goed bestuur, dat hoort daarbij’ [1].
Politieke spanningen lopen op
De situatie wordt extra complex door het dreigement van PVV-leider Geert Wilders om het kabinet te laten vallen als er meer concessies op het asielbeleid nodig zijn [1][5]. De Raad voor de rechtspraak en de Raad van State hebben al aangegeven ‘zeer bezorgd’ te zijn over de gevolgen van de asielplannen voor de IND en rechters [6]. Ook gemeenten klagen over het gebrek aan betrokkenheid bij het nieuwe asielbeleid [6].