Vergrijzende EU bedreigt Nederlandse economie

Vergrijzende EU bedreigt Nederlandse economie

2024-09-25 economie

Den Haag, woensdag, 25 september 2024.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid waarschuwt dat de snelle vergrijzing in Europa Nederland kan schaden. Ondanks goede pensioenen moet Nederland anticiperen op economische risico’s en EU-samenwerking versterken. Langer doorwerken en banden met jonge landen buiten Europa zijn cruciaal.

Vergrijzing in Europa

De vergrijzing in Europa is een groot succesverhaal: mensen leven langer en blijven gezonder. Echter, het brengt ook grote uitdagingen met zich mee. Het aandeel pensioengerechtigden zal in de komende 30 jaar ongeveer verdubbelen, wat betekent dat een kleiner aantal werkenden de pensioenuitkeringen van een groeiend aantal ouderen moet opbrengen. Dit leidt tot economische, maatschappelijke en politieke druk, met brede gevolgen voor inflatie, overheidsbegrotingen en Europese samenwerking. Nederland, met zijn goed gevulde pensioenpotten, bevindt zich in een uitzonderingspositie. Maar de vergrijzing in andere EU-landen, met hun lage spaarpercentages voor pensioenen, vormt een zorg voor de Nederlandse economie[1][2].

Adviezen van de WRR

De WRR adviseert Nederland om zich beter voor te bereiden op de vergrijzing in Europa. Dit kan door handels- en investeringsbanden aan te halen met jongere landen buiten Europa, zoals Indonesië, India en Latijns-Amerikaanse landen. Met deze landen kan Nederland profiteren van het ‘demografisch dividend’ en economische voorspoed bevorderen. Ook wordt geadviseerd om op EU-niveau langer doorwerken te stimuleren en faciliteiten te bieden voor deeltijdpensioen en deeltijdwerk. Deze maatregelen kunnen helpen om de negatieve economische gevolgen van vergrijzing te beperken. Het percentage werkende 60- tot 64-jarigen in de EU ligt momenteel rond de 50%, en Nederland zou hier een verhoging moeten nastreven[1][2][3].

Economische en politieke gevolgen

De WRR waarschuwt dat stijgende pensioenlasten kunnen leiden tot economische stagnatie, bezuinigingen op innovatie en onderwijs, stijgende staatsschulden en inflatierisico’s. Dit kan op zijn beurt de slagkracht van de EU aantasten en de samenwerking binnen de Unie onder druk zetten. Nederland moet zich daarom inzetten voor Europees beleid dat meer en langer werken stimuleert. Daarnaast is het belangrijk om de samenwerking met Europese partnerlanden te monitoren en te versterken. Door tijdige en gerichte maatregelen te nemen, kan Nederland zich beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen van de vergrijzing in Europa[1][2][4][5].

Bronnen


www.nrc.nl fd.nl www.telegraaf.nl vergrijzing economische schade www.wrr.nl