Werkloosheid Blijft Stabiel, Maar Minder WW-uitkeringen Door Afname in Onderwijs

Werkloosheid Blijft Stabiel, Maar Minder WW-uitkeringen Door Afname in Onderwijs

2024-12-19 economie

Nederland, donderdag, 19 december 2024.
In november 2024 bleef de werkloosheid in Nederland op 3,7%, terwijl het aantal WW-uitkeringen daalde met 1,4%, vooral door minder uitkeringen in de onderwijssector.

Stabiele arbeidsmarkt met kleine verschuivingen

Het aantal werklozen in Nederland blijft steken op 372.000 mensen, wat neerkomt op 3,7% van de beroepsbevolking [1][2]. Opvallend is dat het totaal aantal mensen zonder betaald werk ruim 3,6 miljoen bedraagt [2]. Het grootste deel hiervan, bijna 3,3 miljoen mensen, zoekt niet actief naar werk of is niet direct beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte [1][3].

Onderwijs toont opvallende trend

Het UWV registreerde eind november 176.600 lopende WW-uitkeringen, een daling van 2472.4 uitkeringen ten opzichte van oktober [1][2]. De onderwijssector laat de grootste afname zien met een daling van 9,1% [2]. Opmerkelijk is dat deze daling dit jaar later plaatsvond dan gebruikelijk - normaal gesproken zien we deze trend al in september of oktober [1]. Niet alle sectoren laten een positieve ontwikkeling zien: de horeca, cultuur en landbouwsector noteerden juist een toename in WW-uitkeringen [1][3].

Positieve arbeidsmarktontwikkelingen

Er is sprake van een gezonde dynamiek op de arbeidsmarkt. In november vonden 239.000 mensen die drie maanden eerder nog werkloos waren een baan [2]. Het aantal werkenden steeg de afgelopen drie maanden met gemiddeld 8.000 per maand, wat resulteerde in een totaal van 9,8 miljoen werkende Nederlanders [2]. Deze cijfers suggereren dat meer mensen toetreden tot de arbeidsmarkt en direct een baan vinden, terwijl er minder mensen stoppen met werken [1][3].

Bronnen


werkloosheid uitkeringen