Duitsland's Mond- en Klauwzeeruitbraak Dwingt Nederland tot Strenge Maatregelen

Duitsland's Mond- en Klauwzeeruitbraak Dwingt Nederland tot Strenge Maatregelen

2025-01-13 binnenland

Den Haag, maandag, 13 januari 2025.
Nederland voert een afvoerverbod in voor vleeskalveren vanwege een mond- en klauwzeeruitbraak in Duitsland. Stallen blijven gesloten voor bezoekers, behalve dierenartsen, om besmetting te voorkomen.

Acute maatregelen na Duitse besmetting

Minister Wiersma van Landbouw heeft op 12 januari 2025 direct ingegrepen na de ontdekking van mond- en klauwzeer (MKZ) bij drie waterbuffels in het Duitse Hönow, nabij Berlijn [1][4]. Deze eerste MKZ-uitbraak in de EU sinds 2011 [4] is extra zorgwekkend omdat sinds december 2024 meer dan 3.600 kalveren vanuit de getroffen deelstaat Brandenburg naar Nederland zijn vervoerd [1].

Strenge voorzorgsmaatregelen

Het afvoerverbod betekent dat vleeskalveren moeten blijven waar ze nu zijn, met uitzondering van transport naar slachterijen [1]. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert momenteel controles uit bij bedrijven met risicodieren [1][4]. Deze maatregelen zijn cruciaal, gezien de traumatische herinnering aan de MKZ-crisis van 2001, waarbij 260.000 dieren preventief werden geruimd [1].

Economische impact en preventie

MKZ is een uiterst besmettelijke virusziekte die evenhoevige dieren treft en zich snel kan verspreiden via internationale dierhandel [3]. Bij jonge dieren kan de sterfte oplopen tot 100% [1]. Minister Wiersma benadrukt dat er momenteel geen aanwijzingen zijn voor besmettingen in Nederland [1][4], maar de economische gevolgen van een uitbraak zouden enorm kunnen zijn [3].

Bronnen


Mond- en klauwzeer Dierenziekte